Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

"Πύρρειος νίκη" για το Λουκά Τζανή;

Στο δεύτερο γύρο οδηγείται  η εκλογική μάχη στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 



Με βάση τα αποτελέσματα, ο Λουκάς Τζανής  προηγείται με ποσοστό περίπου 35% έναντι του  Αλέκου Χρυσού που συγκεντρώνει περίπου 24%. 
Η μεγάλη διαφορά όμως δεν έχει κρίνει τη μάχη και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για το Λουκά Τζανή και τον Αλ. Χρυσό.
Για τους ψύχραιμους παρατηρητές, παρόλο το σημαντικό προβάδισμα της Δημοτική Κίνησης "Καλή μέρα", τίποτα δεν έχει κριθεί.
Αν κάποιος συνυπολογίσει ότι στις προηγούμενες εκλογές η διαφορά μεταξύ Φ. Μελά και Χρ. Σαλαλέ ήταν περίπου 6 μονάδες, με τελική επικράτηση του κ. Μελά, τότε εύκολα συμπεραίνει ότι οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι μια αμφίρροπη, ανοικτή μάχη που ξεκινά από μηδενική βάση.
H παραπάνω άποψη ενισχύεται,  και από τα εξής:
·         Το μεγάλο ποσοστό της Λαϊκής Συσπείρωσης, μιας παράταξης που είναι δύσκολο να συνταχτεί με ένα ψηφοδέλτιο που στις τάξεις του είχε την πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ – Καρατζαφέρη, μια σειρά στελεχών του Φ. Μελά καθώς και μέλη του Σύριζα, της Δημοκρατικής αριστεράς και παράλληλα έχει και τα γνωστά θέματα με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

·         Η πόλωση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ "ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ" και Φ. ΜΕΛΑ, λόγω της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του Λουκά Τζανή, δημοτικών συμβούλων του Φώτη Μέλα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εάν στο ψηφοδέλτιο του Φ. Μελά συμμετείχαν οι "αποστάτες" θα υπήρχαν πολλές πιθανότητες να είχε ισοσκελιστεί η μικρή διαφορά με τον Αλ. Χρυσό.

·         Η "μη επιτρεπτή" συμπεριφορά ορισμένων στελεχών της Δημοτική Κίνηση "Καλή μέρα",  εναντίον αντιπάλων συνδυασμών κατά τη διάρκεια των εκλογών στα εκλογικά κέντρα.

·         Οι κραδασμοί από τη δυσαρέσκεια πολλών παλαιών στελεχών  που δεν έχουν εκλεγεί, λόγω της πολιτικής "των ανοιχτών θυρών χωρίς κριτήρια", που ακολούθησε η Δημοτική Κίνηση "Καλή μέρα", κυρίως για στελέχη του παλαιού ψηφοδελτίου Σαλαλέ και του ψηφοδελτίου Μελά, τα οποία σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα εκλέγονται στο σύνολο τους.

·         Η σύγκρουση των ομάδων που άτυπα υπάρχουν στη Δημοτική Κίνηση "Καλή μέρα", όπως η Ομάδα των παλαιών στελεχών που νιώθουν ότι προσέφεραν και δεν ψηφίστηκαν, η ομάδα αυτών που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, η ομάδα της Δημοκρατικής αριστεράς, η ομάδα του Σύριζα, οι Δραπετσωνίτες που δεν έφεραν τα αναμενόμενα κουκιά, οι γιατροί με τη "διακριτική και ελιτίστικη συμμετοχή" στην καθημερινή δράση και οι πληγωμένοι που πήραν τις ψήφους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

·         Η πολιτική της σκληρής αρνητικής κριτικής της Δημοτικής Κίνησης "Καλή μέρα"εναντίον των αντιπάλων συνδυασμών στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση  το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια μεγάλη νίκη, αναμενόμενη όμως, του Λουκά Τζανή. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά την είσοδο τόσων υποψηφίων από άλλους χώρους, πολλά στελέχη έλεγαν ότι "δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος".
Αυτό ήταν και το "μοιραίο λάθος" γιατί η Δημοτική Κίνηση "Καλή μέρα", δεν χρειαζόταν αυτή την ενίσχυση στο βαθμό που έγινε και τρόμαξε  τους "αναποφάσιστους" ψηφοφόρους καθώς διέλυσε την αίσθηση ότι η Δημοτική Κίνηση "Καλή μέρα", είναι κάτι διαφορετικό.
    

     Ερώτηματα που προκύπτουν για το δεύτερο γύρο των εκλογών είναι:  Θα καταφέρει η Δημοτική Κίνηση "Καλή μέρα" να κρατήσει τους ψηφοφόρους λόγω και των οικογενειακών διαφοροποιήσεων που θα υπάρξουν; Πόσους ψηφοφόρους που επέλεξαν να απέχουν λόγω αποδοκιμασίας της κεντρικής πολιτικής θα φέρει στις κάλπες, μιας και τώρα οι πολίτες θα διαλέξουν αυτόν που μπορεί να κάνει τη δουλειά στη γειτονιά τους; Θα ανακόψει την ανοδική τάση του Αλ. Χρυσού που στην αρχή όλοι τον είχαν χαμένο, επειδή ήταν δήμαρχος ενός μικρού Δήμου και μη αναγνωρίσιμος, αλλά κατάφερε να ξεπεράσει οριακά τον Φώτη Μελά, δήμαρχο της μεγάλης πόλης του ενοποιηένου Δήμου; Πως θα συμπεριφερθούν οι Δραπετσωνίτες που τώρα πια έχουν να επιλέξουν το δικό τους Δήμαρχο (δήμαρχος πετυχημένος μέ έργο) για τον ενοποιημένο Δήμο και το Λουκά Τζανή που δεν τον γνωρίζουν;