Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

ΝΑΦΘΑ: 20 χρόνια στα αζήτητα ...τώρα και με τοιχογραφίες!

Έχουν περάσει 20 χρόνια. Οι δημοτικέ εκλογές και οι δημοτικές αρχές έρχονται και παρέρχονται και η ΝΑΦΘΑ παραμένει εκεί. Ένα άψυχο κουφάρι, εγκαταλειμμένο και έρημο.

Η ΝΑΦΘΑ βρίσκεται στη Χαραυγή. Είναι ένας μεγάλος χώρος, ο οποίος αποτελείται από ένα συγκρότημα 7 κτιρίων, αναπαλαιωμένο με πόρους από το πρόγραμμα Urban. Το εργοστάσιο της ΝΑΦΘΑ (εργοστάσιο ναφθαλίνης), το οποίο γειτνιάζει με τη ΔΕΗ, παραδόθηκε καινούργιο, με πολλούς χώρους στον Δήμο Κερατσινίου.
Από το 2002, όταν παραδόθηκε ολοκαίνουργιο και φρεσκοβαμμένο, μετά τη δεύτερη παρέμβαση λόγω του σεισμού του 1999 καμία δημοτική αρχή δεν κατάφερε να αξιοποιήσει αυτόν τον υπέροχο χώρο. 

Η σημερινή δημοτική αρχή, με 7 χρόνια στην πλάτη της, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη ΝΑΦΘΑ. 
Σε κάθε περίπτωση υπήρξε αδράνεια για την αξιοποίηση της ΝΑΦΘΑ. Στη διάρκεια των 20 ετών χάθηκαν ευκαιρίες για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Πόσοι δήμοι έχουν την πολυτέλεια να έχουν 7 κτίρια και να μην τα εκμεταλλεύονται;

Κάθε επίσκεψη στην ΝΑΦΘΑ γεμίζει θλίψη στον επισκέπτη! Ένα συγκρότημα κτιρίων ρημάζει και μαραζώνει, χωρίς αιτία! Την ίδια στιγμή ενοικιάζονται κτίρια από τον δήμο για καπή, για παιδικούς σταθμούς κλπ. Γιατί;

 "Παραφωνία" στην εγκατάλειψη και την ερήμωση αποτελούν οι τοιχογραφίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, κάποιες εξαιρετικές, από τους καλλιτέχνες του δρόμου που βρήκαν εκεί ένα χώρο να εκφραστούν.
Τα τελευταία χρόνια η τέχνη των γκράφιτι έχει ανέβει στην εκτίμηση των πολιτών. Το πρόβλημα που υπήρχε για τους δημιουργούς  γκράφιτι ήταν ο χώρος! Και το ερώτημα στη "διαμάχη"  μεταξύ των καλλιτεχνών του δρόμου και των ιδιοκτητών συνήθως ήταν: μπορεί κάποιος να δημιουργεί σε ιδιωτικό χώρο, χωρίς τη συναίνεση του ιδιοκτήτη;   Ευτυχώς στη Ναφθα οι καλλιτέχνες βρήκαν πολλά τετραγωνικά τοίχων και μάλιστα εγκαταλειμμένα! Και το κυριότερο ...κανένας δεν νοιάζεται γι΄αυτά! 

...
Πολλές δημοτικές αρχές χρηματοδοτούν καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν τοιχογραφίες σε κοινόχρηστους χώρους.
Ένας από τους καλλιτέχνες, που έχουν δημιουργήσει στη ΝΑΦΘΑ είναι ο simpleG, του οποίου σπουδαία έργα υπάρχουν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας! Ας τολμήσει η δημοτική αρχή να έρθει σε επαφή μαζί τους και κάτι καλό μπορεί να βγει!