Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας της πόλης του Πειραιά

 Δήμος Πειραιά: Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας της πόλης

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Πειραιά αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στις πόλεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής
Ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις προδιαγραφές για την βιώσιμη κινητικότητα, και παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία της Covid-19, ο δήμος Πειραιά διεξήγαγε με ιδιαίτερη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή την πρώτη διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του δήμου.

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Πειραιά αποτελεί ένα στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στις πόλεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ΣΒΑΚ είναι ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει τη διαδικασία της Διαβούλευσης με φορείς και πολίτες του Δήμου.

Τα προβλήματα τα οποία αναδείχθηκαν μέσα από το συνδυασμό των τοποθετήσεων των φορέων είναι γενικά αλλά και συγκεκριμένα, και μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
  • Χαμηλό επίπεδο προσβασιμότητας για πεζούς και ΑΜΕΑ καθώς το πλάτος των πεζοδρομίων είναι μικρό, παρατηρούνται συχνά εμπόδια επί των πεζοδρομίων (π.χ. τραπεζοκαθίσματα, περίπτερα) καθώς και κατά μήκος των πεζοδρομίων (π.χ. παράνομα σταθμευμένα οχήματα, κολωνάκια). Η κατάσταση για τα ΑμεΑ και τους ευάλωτους χρήστες είναι ακόμη πιο δυσχερής ως προς την ασφάλεια και την άνεση της μετακίνησής τους, ακόμη και στην εγγύς περιοχή των νοσοκομείων σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τζανείου νοσοκομείου, καθώς οι αντίστοιχες υποδομές είτε είναι ανύπαρκτες είτε ελλιπείς και επιπρόσθετα παρατηρούνται ασυνέχειες στις διαδρομές για τα ΑμεΑ. Σε συνδυασμό με το μήκος των οδών ήπιας κυκλοφορίας, σε όλη την έκταση του Δήμου, που δεν ξεπερνά το 1 χλμ. διαμορφώνεται ένα μή φιλικό περιβάλλον για τον πεζό.
  • Χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των ΜΜΜ στο κέντρο του Πειραιά, λόγω των αυξημένων καθυστερήσεων που προκαλούνται από τον περιορισμένο χώρο που έχουν επιφέρει τα φαινόμενα της παράνομης στάθμευσης και η καταστρατήγηση των λεωφορειολωρίδων από ΙΧ και ταξί. Επίσης, χαμηλό επίπεδο εξυπηρέτησης ΜΜΜ και σύνδεσης με την υπόλοιπη πόλη παρατηρείται στην περιοχή του Λιμένα του Πειραιά, γεγονός το οποίο συμβάλλει στην διατήρηση της επιβάρυνσης του τοπικού δικτύου της πόλης από τα τουριστικά λεωφορεία.
  • Δεν υπάρχουν υποδομές ή δίκτυο ποδηλατοδρόμων αποθαρρύνοντας τη χρήση του ποδηλάτου, και όσοι το χρησιμοποιούν το κάνουν σε συνθήκες χαμηλού επιπέδου οδικής ασφάλειας.
  • Η παράνομη στάθμευση αποτελεί συχνό και έντονο φαινόμενο σχεδόν σε όλη την έκταση του Δήμου, ιδιαίτερα στο κέντρο του Πειραιά και στην εγγύς περιοχή των μεγάλων αθλητικών κέντρων.
  • Η έλλειψη οργανωμένων χώρων στάθμευσης, η οποία σχετίζεται με το παραπάνω πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης. Η διαμόρφωση και αξιοποίηση τέτοιων οργανωμένων χώρων θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κέντρο του Πειραιά.
  • Ο υψηλός, εισερχόμενος στην πόλη, κυκλοφοριακός φόρτος, μεγάλο μέρος του οποίου διοχετεύεται στην λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση συνήθως έως τη συμβολή της με την Χαρ. Τρικούπη. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία των Δικαστηρίων, κάποιες ημέρες η κυκλοφοριακή συμφόρηση εντείνεται στην περιοχή.
  • Ο υψηλός κυκλοφοριακός φόρτος προς το Λιμάνι συγκεκριμένες ώρες των ημερών στην καλοκαιρινή περίοδο, και σύμφωνα με την τροχαία του Πειραιά ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες 05:30 – 07:30 όταν και αναχωρούν πλοία για τις Κυκλάδες συνήθως από τις Πύλες Ε7, Ε8, Ε9.
  • Στην ευρύτερη περιοχή του Σταδίου Γ. Καραϊσκάκη και του ΣΕΦ, κατά τις ημέρες των αγώνων και ειδικά των διεθνών αναμετρήσεων – χωρίς ευθύνη των ομάδων – εντείνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα και η παράνομη στάθμευση, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αστυνομευθεί με τις δυνάμεις της τροχαίας η οποία συνήθως είναι ήδη επιβαρυμένη με την εφαρμογή σχεδίων ασφαλείας και συνοδείας αποστολών των ομάδων των αγώνων. Η αξιοποίηση με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο των θέσεων στάθμευσης στο ΣΕΦ, των λοιπών χώρων στάθμευσης στην περιοχή, της μετακίνησης των φιλάθλων με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, το ΤΡΑΜ όταν λειτουργήσει και τα ΜΜΜ αναμένεται σίγουρα να αποφορτίσουν την περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει και η λειτουργία συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης. Ανάλογα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν και για τη λειτουργία του νοσοκομείου METROPOLITAN.
  • Το ανεπαρκές πλάτος οδοστρώματος σε πολλές οδούς της πόλης δεν επιτρέπουν την διέλευση μεγάλων οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, μάλιστα ακόμη και η πρόσβαση ασθενοφόρων στην εγγύς περιοχή των νοσοκομείων είναι δύσκολη, όπως χαρακτηριστικά διατυπώνει η εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Μεταξά.
  • Χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας, το οποίο πέφτει ακόμη περισσότερο σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, λόγω των υψηλών ταχυτήτων των μηχανοκίνητων μέσων και των φτωχών υποδομών για πεζή μετακίνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ραλλείου Σχολής στην εγγύς περιοχή της Σχολής και η εκπρόσωπος του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας στη οδό Π. Μελά. Επιπλέον, εξίσου χαμηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας εντοπίζεται τόσο εντός του Λιμένα του Πειραιά όσο και στις εισόδους/εξόδους του χώρου του Λιμένα δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας κυρίως στους επιβάτες.
  • Οι φορτοεκφορτώσεις για την τροφοδοσία των καταστημάτων οι οποίες πραγματοποιούνται δίχως ωράριο επιβαρύνουν το δίκτυο συνήθως με την παράνομη στάθμευση τους μειώνοντας και το επίπεδο οδικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Αστυνομίας του Πειραιά, το φαινόμενο τείνει να εντείνεται το μεσημέρι και προς το απόγευμα.  ολόκληρο το άρθρο εδώ