Πριν λίγες ημέρες, η πρόταση που ακόμη παραμένει προκαταρκτική, παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας από κλιμάκιο της Εκκλησίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), π. Νικόδημο Φαρμάκη.
Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.
Στην έκταση 3.000 στρεμμάτων προτείνεται να δημιουργηθεί σύγχρονο κέντρο logistics με καθετοποιημένο ρομποτικό σύστημα διεθνών προδιαγραφών, το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του οποίου θα είναι υπόγειο χωρίς να είναι ορατό.
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της πρότασης, το πράσινο θα κυριαρχεί στην έκταση (άνω του 85% της συνολικής έκτασης) ενώ θα δημιουργηθεί και ένα πάρκο 700 στρεμμάτων.
Συνολικά υπολογίζεται να δημιουργηθούν έως και 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο The Green Σχιστό.
Θα αξιοποιηθεί η δυναμική του άξονα της Λεωφόρου Σχιστού καθώς οι εκτάσεις της Εκκλησίας βρίσκονται αριστερά και δεξιά από αυτή (η περιοχή του νεκροταφείου και η παλιά χωματερή) δημιουργώντας έτσι διπολική ανάπτυξη.
Επίσης, προβλέπεται επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής έως το κέντρο logistics καθώς και σύζευξη με τον άξονα της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Σαλαμίνας, στοιχεία που θα ενταχθούν μετά την επικαιροποίηση της πρότασης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Οι κύριες χρήσεις της επένδυσης θα είναι logistics και κατοικίες, όπως τονίστηκε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε., κο Χριστόπουλο.
Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί υπόγειο 11ώροφο ρομποτικό κτίριο διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων, χωρίς ανάγκη για διαχείριση μεγάλου όγκου οχημάτων όμως λόγω της χρήσης ρομποτικής.
Οι δύο εκτάσεις της Εκκλησίας στις δύο πλευρές της Λ. Σχιστού θα ενωθούν υπέργεια με τη δημιουργία μιας εσπλανάδας στο σημείο σύνδεσης πάνω από τη Λεωφόρο Σχιστού, δημιουργώντας έτσι ένα εσωτερικό οδικό δίκτυο που θα χωρίζεται σε δύο επιμέρους δίκτυα:
το περιφερειακό οδικό δίκτυο που θα είναι το μόνο δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας, για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κέντρου logistics
το δευτερεύον οδικό δίκτυο ήπιας κυκλοφορίας για οχήματα ηλεκτρικά, ποδήλατα αλλά και επισκέπτες του χώρου.
Συνολικά, θα δημιοργηθούν έως 40 χιλιόμετρα οδοποιίας, τόσο για οχήματα όσο και για πεζούς και ποδηλάτες στους δρόμους των οποίων δε θα επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων.
Στο χώρο της παρέμβασης θα υπάρχει ένα κεντρικό “κύτταρο” που θα αποτελείται από τρία κτίρια, δύο εκ των οποίων θα είναι κτίρια αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων, που θα αποτελούνται από τρία επίπεδα ανάλογα με το είδος των προϊόντων που θα αποθηκεύονται εκεί και τις ειδικές ανάγκες για ψύξη ή φύλαξη που έχουν.
Θα υπάρχουν επίσης γραφεία διαχείρισης για όλες τις εταιρείες που θα νοικιάζουν χώρους στα κτίρια αποθηκών.
Στην κορυφή του λόφου που βλέπει προς Κερατσίνι – Δραπετσώνα θα υπάρχουν 3 ακόμη κτίρια, τα οποία θα είναι και τα μόνα που δεν θα είναι κτίρια logistics αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ξενοδοχείου, νοσοκομείου, κτιρίου γραφείων και κατοικιών, που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
Προβλέπεται επίσης και η δημιουργία ενός entertainment hall στο ισόγειο των κτιρίων που θα αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες.
Επίσης, θα υπάρχει χώρος για τη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων σχετικών με τη χρήση του κέντρου αυτού (π.χ. εργαλεία) καθώς και συναφείς επιχειρήσεις, όπως συνεργεία αυτοκινήτων και πάρκιγνκ για νταλίκες.
Παράλληλα, στη θέση του υφιστάμενου κοιμητηρίου θα δημιουργηθούν επίσης ένα εβραϊκό και ένα μουσουλμανικό κοιμητήριο, καθώς και χώροι βοηθητικοί στη λειτουργία τους, ενώ όλη η περιοχή αυτή θα αναπλασθεί και φυτευθεί ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο σύνολο της περιοχής.
Θα δημιουργηθεί επίσης περιβαλλοντικό πάρκο έκτασης 700 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει επιφάνειες νερού και χώρους περιπάτου για τους επισκέπτες.
Τέλος, θα εγκατασταθούν υψηλής τεχνολογίας ηλιακά πάνελ και συλλέκτες για την παραγωγή ενέργειας ώστε όλο το κέντρο να είναι ενεργειακά αυτόνομο.πηγή