Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

"Το προτεινόμενο σχέδιο δεν αντιμετωπίζει καμιά από τις παθογένειες..."


του Γ. Γαβρίλη, πρώην αντιπεριφερειάρχη Πειραιά

  Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έκανε τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους Α και Β Πειραιά και ζήτησε «να πάμε όλοι μαζί» για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες πολλών χρόνων που δεν επέτρεψαν να λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων.

Ας θυμηθούμε μερικές από τις υπάρχουσες παθογένειες, για τις οποίες συμφωνούμε οι περισσότεροι:
• 50 χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων συνιστά ένα περιβαλλοντικό έγκλημα
• 30 χρόνια στη Φυλή γίνεται κατασπατάληση πόρων εθνικών και ευρωπαϊκών προς όφελος ενός εργολαβικού λόμπι
• 50 χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων αντιμετωπίζεται από 2 περιοχές, Φυλή και Σχιστό
• 50 χρόνια η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών της Αττικής αντί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, επιλέγουν τη θέση του θεατή (δείχνοντας Φυλή και Σχιστό)
 
Το προτεινόμενο σχέδιο κύριε περιφερειάρχη δεν αντιμετωπίζει καμιά από αυτές τις παθογένειες αντίθετα τις συντηρεί και τις αναπαράγει διότι:
1. προτείνει τους «συνήθεις υπόπτους» Φυλή και Σχιστό
2. άναψε το «πράσινο φως» για ολική επαναφορά εργολαβικών συμφερόντων, χωρίς να αναλαμβάνουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και δημοτικά τέλη.
3. όπως συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών κάνει πως αγνοεί το θέμα κλείνοντας όμως το μάτι για Φυλή και Σχιστό

Επιστολή ΧΒρεττάκου στην "efsyn" και η απάντηση του συντάκτη της εφημερίδας


Επιστολή του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας προς την «Εφ.Συν.»

«Αγαπητοί δημοσιογράφοι της “Εφημερίδας των Συντακτών”,

αυτές τις μέρες είμαστε χαρούμενοι γιατί είχαμε μια θετική εξέλιξη για την πόλη μας, καθώς απορρίφθηκε από το πολυμελές πρωτοδικείο Πειραιά η αγωγή της OIL ONE κατά του προσώπου μου. Με την αγωγή της η εταιρεία ζητούσε να τιμωρηθώ με προσωποκράτηση και 500.000€ πρόστιμο γιατί δήθεν την συκοφαντώ. Στόχος, βέβαια, της αγωγής ήταν να τρομοκρατήσει και να φιμώσει τους ανθρώπους της πόλης, που διεκδικούν το δικαίωμα να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ένα περιβάλλον χωρίς ρύπανση και οσμές.
Εξεπλάγην γιατί αντί να δούμε στη φιλόξενη εφημερίδα σας ένα άρθρο για την δικαστική απόρριψη της καταγγελίας της OIL ONE, είδαμε ένα άρθρο που συνάδει με την προσπάθεια της εταιρείας, εδώ και καιρό, να συμψηφίζει την ωμή παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας απ’ την πλευρά της με την προσπάθεια του Δήμου να παρέμβει σε ένα χώρο που για δεκαετίες πλήγωνε την πόλη.
Αυτό ήταν έκπληξη για εμάς γιατί η “Εφημερίδα των Συντακτών” εδώ και χρόνια προσπαθεί ν’ αναδείξει τις αγωνίες των κατοίκων της πόλης.

Δεν έχω, βέβαια, την πρόθεση να καθορίσω την ύλη της εφημερίδας. Ομως, έχω το δικαίωμα να υποβάλλω κάποια ερωτήματα στον συντάκτη σας.
• Θα έπρεπε ή όχι να μιλήσει με το Δήμαρχο της πόλης πριν την δημοσίευσή του;
• Είναι δεοντολογικά σωστό να παραθέτει επιλεκτικά τις απαντήσεις του Δήμου και ταυτόχρονα να προσπαθεί να τις αποδομήσει;
• Εψαξε να βρει από πού προέρχεται η καταγγελία που ενεργοποίησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της περιφέρειας, που εκ του νόμου ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν την ορθότητα ή μη των καταγγελιών;
• Γιατί δεν περίμενε μερικές μέρες να δει το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών της περιφέρειας; Η βιασύνη σχετίζεται με το μέγεθος των “περιβαλλοντικών εγκλημάτων”, που διαπράττει ο Δήμος στην περιοχή, όπως περιπατητικοί χώροι, παιδική χαρά κ.λπ.;

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ενας ακόμα συνεργάτης του δημάρχου της Αθήνας...


Ενας ακόμα αντιδήμαρχος και συνεργάτης του δημάρχου της Αθήνας έλαμψε σήμερα, κι αυτός, δια της "αριστείας" του...

 Από το Facebook του Νίκου Μπογιόπουλου

Γράφει ο Νικολό Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα» του:
«Δεν έχει μικρή σημασία για έναν ηγεμόνα η εκλογή των υπουργών του: Αυτοί είναι καλοί ή όχι, ανάλογα με τη σύνεση του ηγεμόνα. Και η πρώτη υπόθεση που μπορεί να κάνει κάποιος για το μυαλό ενός άρχοντα, είναι να δει τους ανθρώπους που έχει γύρω του. Και όταν είναι ικανοί (…), μπορεί πάντοτε να έχει τη φήμη του συνετού γιατί ήξερε να αναγνωρίσει τους ικανούς (…). Αλλά, όταν είναι αλλιώτικοι, δεν μπορεί να σχηματίσει κανείς ευνοϊκή κρίση γι’ αυτόν, γιατί το πρώτο λάθος που κάνει, το κάνει σ’ αυτή την εκλογή».

Γνωστά πράγματα, από το 1500 μΧ και εντεύθεν.
Πολύ πριν, δηλαδή, ο κ. Μπακογιάννης επιδοθεί στους περιπάτους και στις φοινικοζαρντινιέρες του,
πολύ πριν στήσει τα γκαλά του στο συντριβάνι της Ομόνοιας,
πολύ πριν εκδοθούν διατακτικές για πληρωμές 1 εκατομμυρίου για στολισμό της Αθήνας με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια

 
και φυσικά πολύ πριν επιλέξει
– την μια για αντιδήμαρχό του τον κύριο «αχ πόσο νοσταλγώ το εξοχικό μου στο Μπάντεν Μπάντεν και την Aston Martin μου»,
– την άλλη για επίσης αντιδήμαρχό του την κυρία «πήξαμε στα τρωκτικά και στις κατσαρίδες»

– την τρίτη για συνεργάτιδά του την κυρία «χαχαχούχα» για την σεξουαλική παρενόχληση φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη.

Τα θλιμμένα παιδιά της τηλεκπαίδευσης

H τηλεκπαίδευση, αναγκαία την περίοδο της πανδημίας, έχει, όπως όλα, ένθερμους οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς. Κάποια παιδιά λατρεύουν τη δυνατότητα που τους δίνεται να μαθαίνουν από το σπίτι και την προτιμούν από τη φυσική παρουσία στη σχολική αίθουσα. Για άλλα, η τηλεκπαίδευση αποτελεί ολοκληρωτική καταστροφή. Η μοναχική παραμονή τους, επί ώρες, μπροστά στην οθόνη, τους προκαλεί ψυχικό, διανοητικό, ακόμα και σωματικό πόνο.

Πολλά παιδιά σχολικής ηλικίας, εξαιτίας των εξελίξεων, χάνουν την όρεξή τους για φαγητό, παραπονιούνται για πόνους στη μέση και ερεθισμό στα μάτια και σταδιακά εμφανίζουν συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό δεν είναι διόλου απροσδόκητο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο τα σχολικά συγκροτήματα παραμένουν κλειστά.

«Η πίεση στα παιδιά είναι τεράστια», εξηγεί ο Μάθιου Μπίελ, επικεφαλής του τμήματος παιδικής και εφηβικής ψυχιατρικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν. «Τα επτάχρονα θέλουν αναγνώριση όταν σηκώνουν το χέρι στην τάξη, κάτι που δεν είναι εφικτό μέσω Ζοοm. Θέλουν να μπορούν να σχολιάσουν, να αστειευθούν με τους συμμαθητές τους και τίποτα από αυτά δεν επιτρέπεται. Το παιδί θέλει να σηκωθεί και να κινηθεί στον χώρο, όμως και αυτό είναι αδύνατο, επειδή πρέπει να βλέπουμε στην οθόνη το πρόσωπό τους».

ΑΝ δεν υπήρχε...

του Παντ. Καμά
 
Διάβασα το άρθρο του καθηγητή μου και αγαπημένου ιδιαίτερα σε εμένα Θεολόγος Ιγνατιάδης (εδώ), για το εργοστάσιο Απορριμμάτων. Ακούω και άλλες παρεμφερείς απόψεις, για το γιατί να πούμε όχι σε μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, για τους Δήμους Περαιά.
Θα κάνω μία Εισαγωγική παρατήρηση. Σωστά επισημάνει ο Δημηήτρης Κατσικάρης. Το 2014, δεν υπήρχε Σχιστό στο σχεδιασμό εργοστασίου απορριμμάτων. Θα μπω στη θέση μου.
 
 
Θα μπορούσα να συζητήσω αυτή την άποψη, για Εργοστάσιο για τους Δήμους του Πειραιά στο Σχιστό :
ΑΝ δεν υπήρχε νεκροταφείο στο Σχιστό
ΑΝ δεν υπήρχε Βιοτενικο Πάρκο στο Σχιστό
ΑΝ δεν ήταν θαμμένος ο φωσφογύψος στο Σχιστό
Αν δεν υπήρχε η Cosco στις Ακτές μας.
ΑΝ δεν υπήρχε η Oil One
ΑΝ δεν υπήρχε ο ακροκέραμος.
ΑΝ δεν υπήρχε η Ψυττάλεια.
ΑΝ δεν υπήρχει η Ιχθυόσκαλα.
ΑΝ δεν υπήρχε το Νεκροταφείο της Ανάστασης.
ΑΝ δεν υπήρχε ο ΣΜΑ στο Σχιστό
Εφόσον υπάρχουν όλα αυτά. ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο ΣΧΙΣΤΟ.
Απαιτείται η Διοίκηση Πατούλη και η Κυβέρνηση να μοιράσουν Δίκαια, τις εστίες όχλησης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

 Το άρθρο του Λάκη Ιγνατιάδη στην ιστοσελίδα  stagona4U στο οποίο αναφέρεται η παραπάνω παρέμβαση:

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Πέραμα: Ναι "τα σκουπίδια" στο Σχιστό υπό όρους...


Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γ. Λαγουδάκης συμμετείχε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 σε τηλεδιάσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη και τους Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά: Γ. Μώραλη (Δήμος Πειραιά), Γ. Ιωακειμίδη (Δήμος Νίκαιας-Ρέντη), Χ. Βρεττάκο (Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας) και Ν. Χουρσαλά (Δήμος Κορυδαλλού) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.


Δήμαρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης: «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις θέσεις μας για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

 Σε δήλωσή του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης ανέφερε τα εξής:
«Ως Δήμαρχος Περάματος είμαι υποχρεωμένος να αγωνίζομαι μαζί με τους δημότες για μία πόλη που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες τους.
Όλοι γνωρίζουν πως το Πέραμα ταλανίζεται εδώ και δεκαετίες από διαρκείς και διαδοχικές κρίσεις σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Θεωρείται από κάποιους ως μία εύκολη λύση για οχλούσες δραστηριότητες που ούτε κατά διάνοια δεν θα επιθυμούσαν να βρίσκονται στις δικές τους περιοχές.

Στην τηλεδιάσκεψη υπενθύμισα στον Περιφερειάρχη Αττικής ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την θέση του Δημοτικού μας Συμβουλίου: το Σχιστό Περάματος θα φιλοξενήσει τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά μόνο εάν και οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες ορίσουν άμεσα χώρους για τα δικά τους απορρίμματα επί τη βάσει των αρχών της χωροταξικής δημοκρατίας.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Περιφέρεια Αττικής: Στο ΣΧιστό το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων

Σύμφωνα με ενημέρωση της περιφέρειας Αττικής, έγινε τηλεδιάσκεψη με θέμα  τη διαχείριση των σκουπιδιών με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής το Πειραιά.
 Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε ότι το εργοστάσιο θα γίνει στο Σχιστό, το έργο θα ανατεθεί και θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ και θα αφορά τους 5 δήμους του Πειραιά. 
 
Βέβαια πριν από ένα μήνα με απόφαση του ο ΕΔΣΝΑ είχε αποφασίσει για μονάδα Μονάδα Επεξεργασία Αποβλήτων για τις ανάγκες των Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων και μέρος των Δήμων του Νότιου Τομέα Αθηνών (εδώ). 
Επιπλέον,  στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία λέξη για τη θερμική επεξεργασία(καύση), η οποία αναφέρεται στο ΕΣΔΑ (εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων) εδώ
 
Για την ιστορία, και ο σταθμός μεταφόρτωσης στο Σχιστό, το 1990,  κατασκευάστηκε αρχικά για τους 5 δήμους του Πειραιά και τελικά εξυπηρετούσε 20 δήμους.
 Δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση για τη σύσκεψη από τη δημοτική αρχή και θα έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, εάν απαντήθηκε ερώτημα για καύση απορριμμάτων και για τις προδιαγραφές του εργοστασίου και τους τόνους σκουπιδιών που θα μπορεί να εξυπηρετεί το εργοστάσιο.

 
Η ενημέρωση της περιφέρειας Αττικής:

Γ. Πατούλης: «Βούλησή μας είναι, με συνεργάτες μας τους Δημάρχους, να βάλουμε τέλος σε παθογένειες και περιβαλλοντικά «εγκλήματα» χρόνων, δίνοντας ξεκάθαρες και αποτελεσματικές λύσεις τόσο στην περιοχή του Πειραιά όπως και σε όλη την Αττική»
 
Στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων που έχει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με Δημάρχους της Αττικής με αντικείμενο τον περιφερειακό σχεδιασμό για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους 5 Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι Πειραιά Γ. Μώραλης, Νίκαιας-Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκος, Περάματος Γ. Λαγουδάκης και Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο μελετητής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Μπούρκας. 

Προς Δημάρχους: "...τα απορρίμματα της δικής σας πόλης που προγραμματίζετε να τα στείλετε…"

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, με επιστολή του ζητάει από όλους τους Δημάρχους της Αττικής να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την διαχείριση των απορριμμάτων και για τα σχέδια της Περιφέρειας στο Σχιστό, τονίζοντας ότι για δεκαετίες η πόλη μας υπέφερε και υποφέρει από τις ρυπογόνες δραστηριότητες.

 
η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα είναι γειτονιές της Β’ Πειραιά που κατοικούνται από ανθρώπους περήφανους αγωνιστές της ζωής που προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.
Οι Δημοτικές τους Αρχές για δεκαετίες προσπαθούσαν να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν μια πόλη που να τους αξίζει, να ικανοποιεί τις ανάγκες και τα όνειρά τους.
Σε αυτό το έργο που ο καθένας μας έχει αναλάβει, το κεντρικό Κράτος συνήθως δεν βρίσκεται δίπλα μας στο βαθμό που θα θέλαμε, παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε σε δύσκολες συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας να στηρίζουμε τους ανθρώπους μας.
Μέχρι εδώ φαντάζομαι ότι θα μπορούσατε να δείτε και τη δική σας πόλη και τους δικούς σας ανθρώπους και τις δικές σας αγωνίες να διατυπώνονται σε αυτές τις γραμμές.
Εμείς όμως στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα έχουμε και θέματα που περισσότεροι από σας δεν αντιμετωπίζετε.
Για λόγους ιστορικούς, γεωγραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς αλλά κυρίως πολιτικούς, η πόλη αντιμετωπίστηκε σε πολλά ζητήματα απ’ τις κυβερνήσεις -με τις διαφορές τους φυσικά- ως η πίσω αυλή της Αττικής.
Ότι ρυπογόνο δεν χώραγε στις άλλες γειτονιές της Αττικής, μεταφερόταν με ευκολία στα δικά μας σπίτια.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ένα ΟΧΙ που μοιάζει παράλογο αλλά κρύβει μέσα του αρκετή λογική

του Γ. Τσιρίδη*
Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι πάντα επίκαιρο στην χώρα μας και εκρηκτικό σε ορισμένες περιοχές (π.χ. Κέρκυρα, Πάτρα, Κερατέα κτλ) και ιδιαίτερα δύσκολο στην περιοχή μας. 

Το Σχιστό έχει επιλεγεί από την Περιφέρεια του Πατούλη σαν ο ένας από τους δυο χώρους όπου θα γίνει εργοστάσιο ανακύκλωσης. 

Ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αντέδρασε με ένα ξερό όχι σε αντικατάσταση ενός ευέλικτου "ναι μεν αλλά" που είχε πει το 2016 σε ανάλογα σχέδια. Χτες έγινε μια τηλεδιάσκεψη των πέντε δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

 Οι δήμαρχοι κατέληξαν και πάλι στην πρόταση στην οποία είχαν συμφωνήσει και το 2016. Η πρόταση αυτή λέει ναι στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό υπό τον όρο ότι θα αφορά μόνο τους δήμους του Πειραιά. Η πρόταση αυτή είναι πιο λογική και διαλλακτική σε σχέση με το σκληρό όχι που λέει το δημοτικό συμβούλιο εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου.

Όπως έγραψα σε ένα φιλικό σάιτ (Σταγόνα4u) που ανέφερε το θέμα, το ναι είναι μια σωστή άποψη για ένα σωστό δημόσιο βίο. Όμως το ναι είναι μια εντελώς λάθος άποψη για έναν δημόσιο βίο πού στηρίζεται στο ψέμα και την παραπλάνηση. Κι εμείς σε τέτοιο δημόσιο βίο, δυστυχώς, ζούμε.

Τι φοβόμαστε; να το εξηγήσω:
Από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση προσπαθούν να πάρουν ένα οποιοδήποτε δικό μας ναι, έστω για τους πέντε μόνο δήμους του Πειραιά.
 Αρκεί να είναι "ναι" στο Σχιστό κι ας έχει όσους όρους θέλουμε. Μόλις κάνουν το εργοστάσιο θα το επεκτείνουν σε έξι, επτά, δεκαεπτά δήμους λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλο εργοστάσιο πλην αυτού και της Φυλής. Θα μας ζητήσουν να λειτουργήσει προσωρινά για δεκαεπτά δήμους μέχρις ότου βρεθούν κι οι άλλοι χώροι για να γίνει άμεσα η αποσυμφόρηση.
Κάποτε (σε τριάντα περίπου χρόνια;) θα παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο που θα περιλαμβάνει κι άλλα εργοστάσια πλην της Φυλής και του Σχιστού, αλλά πάλι θα υπάρχει μια δυσκολία για όλα τα άλλα και θα ζητηθεί από τους κατοίκους αυτής της περιοχής να το αποδεχτούν προσωρινά. Ας το κάνουν τότε. Τώρα είναι καιρός για το όχι.
* Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής δημοτικής κίνησης

Τηλεδιάσκεψη δημάρχων για το Σχιστό!

Ο Δήμος Περάματος διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη των δημάρχων της περιοχής Πειραιά για το θέμα του εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στο Σχιστό!

 
Παρακάτω η ανακοίνωση του και οι θέσεις για το μεγάλο θέμα. Ουσιαστικά, ο δήμαρχος Περάματος δέχεται τη λειτουργία του εργοστασίου με δύο προϋποθέσεις. 
Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση αυτή είναι αντίθετη με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας! Αναμένεται η αντίδραση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας.

 Η ανακοίνωση: Τηλεδιάσκεψη του Δημάρχου Περάματος Γ. Λαγουδάκη με Δημάρχους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για τη διαχείριση των απορριμμάτων
 
Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Περάματος κ. Γιάννη Λαγουδάκη, χθες, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, η οποία είχε ως αντικείμενο την επικαιροποίηση των θέσεων των Δήμων αναφορικά με το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής.
 
Οι 5 Δήμοι της Αντιπεριφέρειας του Πειραιά (Δήμος Περάματος, Δήμος Πειραιά, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας-Ρέντη) είχαν διαμορφώσει ως κοινή θέση το 2016, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την ανάγκη αποκεντρωμένης διαχείρισης επί τη βάσει της χωροταξικής δημοκρατίας και της αρχής της εγγύτητας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού, που στηριζόταν στο γεγονός πως η κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα αναλαμβάνει ό,τι της αναλογεί, οι Δήμοι είχαν συμφωνήσει πως στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, εκεί που λειτουργεί σήμερα ο ΣΜΑ Σχιστού, μπορεί να λειτουργήσει μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), στο πλαίσιο των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά με 2 βασικές, καθαρές προϋποθέσεις.

Επαναλειτουργία του Σταδίου Σιταποθηκών

 Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ενημερώνει τους δημότες ότι το Δημοτικό Στάδιο Σιταποθηκών ξεκινάει τη λειτουργία του για το κοινό από Τρίτη 24/11/2020 καθημερινά 8.00 – 20.00.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας οι δημότες που επιθυμούν να κάνουν χρήση του σταδίου, θα πρέπει να εκδώσουν άδεια εισόδου. Για την έκδοση της άδειας εισόδου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση τα κάτωθι δικαιολογητικά:
Αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου
Αποδεικτικό μονίμου κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΚΟ κλπ)
Στοιχεία επικοινωνίας (σταθερό/κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)

Η σχετική βεβαίωση εκδίδεται εντός 48ωρών και σας αποστέλλετε ηλεκτρονικά. Για να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων ο αθλούμενος οφείλει να επιδείξει στον φύλακα την βεβαίωση εισόδου (είτε να την έχει εκτυπωμένη είτε σε ψηφιακή μορφή στο κινητό), καθώς και να υπογράψει το βιβλίο εισόδου.

Οι αθλούμενοι οφείλουν να ακολουθούν το υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως αυτό ορίζεται στο ΦΕΚ 4899β/6.11.2020 και στην ΚΥΑ 6.11.2020, καθώς και τις οδηγίες του προσωπικού της αθλητικής εγκατάστασης. Το προσωπικό της αθλητικής εγκατάστασης μπορεί ν’ απαγορεύσει την είσοδο σε αυτή εάν έχει εξαντληθεί το επιτρεπόμενο όριο αθλουμένων στην εγκατάσταση (60 άτομα). Επίσης, το προσωπικό μπορεί ν’ αρνηθεί την είσοδο εάν κάποιος αθλούμενος δεν τηρεί τους κανονισμούς άθλησης.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Το πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή της Oil one

 Το πρωτοδικείο Πειραιά με απόφαση του που δημοσιεύτηκε στις 19-11-2020 απέρριψε την αγωγή της εταιρείας Oil one εναντίον του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως αβάσιμη στην ουσία της. Είναι μια σημαντική απόφαση για τον δήμαρχο και για την πόλη! Ο αγώνας συνεχίζεται!

Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής: < Ήττα της OIL ONE - οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά με απόφαση του απέρριψε την αγωγή της OIL ONE κατά του Δημάρχου της πόλης. Η εταιρεία ζητούσε την προσωποκράτηση του Δημάρχου για ένα έτος και χρηματική αποζημίωση 500.000€ κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση.  

Η πρόθεση της εταιρείας ήταν προφανής. Στόχος της ήταν η τρομοκράτηση των ανθρώπων της πόλης που διεκδικούν το δικαίωμα να ζουν σε ένα περιβάλλον χωρίς ρύπανση και δυσοσμία. Το μήνυμα ήταν σαφέστατο «Μην μιλάτε, μην διεκδικείτε, μην αγωνίζεστε γιατί θα έχετε συνέπειες».

Αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Η δικαστική απόφαση δικαιώνει την πόλη μας και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπολίτες μου που με τη συμπαράστασή τους και τη μέρα της δίκης έξω και μέσα απ’ τη δικαστική αίθουσα έδειξαν ότι η πόλη δεν τρομοκρατείται και δεν φιμώνεται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους νομικούς του δήμου Κώστα Καραπαναγιώτη και Χρύσα Μυργιαλή και στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη που μετέφεραν τη φωνή των δημοτών μέσα στο δικαστήριο και κατάφεραν να αποδομήσουν τα επιχειρήματα των εκπροσώπων της εταιρείας. 
 
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση την προσπάθεια μας για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μέσα απ’ τα σπίτια μας.  Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας  Χρήστος Βρεττάκος >

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Δημοτικά τέλη: Αν όχι τώρα, πότε;

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είχε την ευκαιρία στη συνεδρίαση της Παρασκευής, 20-11-2020, να πάρει μια γενναία απόφαση και να μειώσει τα δημοτικά τέλη, ώστε να πλησιάσουν το ποσό δήμων της Αττικής με τα μικρότερα τέλη.

Στη συνεδρίαση  με 18 ψήφους της δημοτικής παράταξης του «άλλου δρόμου» (1 δημ. σύμβουλος δεν ψήφισε)  πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής για τα δημοτικά τέλη. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, κρατώντας «σκληρή» στάση σε όλη τη διαδικασία, δεν δέχτηκαν καμία μείωση των δημοτικών τελών στις κατοικίες, ούτε 20%, ούτε τη «συμβιβαστική» πρόταση για 16%, και επέλεξαν για μια ακόμη φορά να κρατήσουν υψηλά δημοτικά τέλη σε μια λαϊκή περιοχή του Πειραιά.
Επιπλέον, 11 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν την άλλη πρόταση για μείωση των δημοτικών τελών. Όμως μόνο 11 από τους 22 συμβούλους της αντιπολίτευσης συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχασαν την ευκαιρία να ανακουφίσουν τους δημότες και να "επιβάλλουν" τη θέση τους. Εκτός από τις περιπτώσεις που υπήρχε αντικειμενική δυσκολία, δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Μπορούσαν να είναι παρόντες στη ψηφοφορία και να επηρεάσουν την τελική απόφαση. Άλλωστε η ψηφοφορία έγινε από το σπίτι και με ένα κλικ στον υπολογιστή τους θα μπορούσαν να πάρουν θέση.

Όμως, για πολλούς λόγους, οι συνθήκες τη φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για να αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι μείωση των δημοτικών τελών. Κάποιοι από αυτούς είναι:
  1. Στον δήμο έχουν υποβληθεί 15.000 αιτήσεις (δήλωση στη συνεδρίαση) για αδήλωτα τετραγωνικά, οπότε στα ταμεία του δήμου θα έρθουν ποσά που δεν είχαν προβλεφτεί μέχρι τώρα.

3 δήμαρχοι μιλούν για το εργοστάσιο στο ΣΧΙΣΤΟ. 3 διαφορετικές απόψεις!

 Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, για όσα έγιναν, για όσα δεν έγιναν και για όσα θα γίνουν, η εφημερίδα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ζήτησε τις επίσημες θέσεις και προτάσεις δημάρχων και φορέων.

Παρακάτω οι δηλώσεις στην εφημερίδα των δημάρχων Κερατσινίου Δραπετσώνας, Πειραιά και Περάματος. Οι θέσεις των δημάρχων έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχουν ειδήσεις και φωτίζουν το μείζον αυτό ζήτημα.  Επιπλέον, οι θέσεις που διατυπώνονται για το εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στο Σχιστό, διαφέρουν σε πολλά σημεία.  Ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας (εδώ)


Οι δηλώσεις των Δημάρχων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά:

 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης τοποθετείται για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων ως εξής: 

«Από την υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας. Ως εκ τούτου, η κατασκευή σωστά οργανωμένων εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, κρίνεται τουλάχιστον κρίσιμη και επείγουσα.

 Η υλοποίηση των έργων και η αλλαγή διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται στην Περιφέρεια, κατά την άποψη μου είναι επιβεβλημένη και με βρίσκει σύμφωνο, δεδομένου ότι υπάρχει αναγκαιότητα μείωσης της προς ταφή ποσότητας απορριμμάτων, ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και δυνατότητα παραγωγής προϊόντων (υλικών ή/και ενέργειας), η αξιοποίηση των οποίων δύναται να επιφέρει οικονομικά οφέλη και να συμβάλλει γενικότερα στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. 

Είμαι λοιπόν υπέρ της δημιουργίας αυτής της νέας μονάδας, υπό προϋποθέσεις,

Ο τελευταίος Πόντιος πρόσφυγας της Δραπετσώνας


 
Ο Σταυρίκος Παπαβραμίδης από τους τελευταίους Ποντίους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς έφυγε από τη ζωή.
 Η ταυτότητά του έγραφε «Τόπος γέννησης: Τραπεζούς, 1915»...
Ήταν διαυγής, ακμαίος, ορεξάτος και πάντα πρόθυμος να διηγηθεί την ιστορία του και να δώσει μαρτυρία για τις κακουχίες που έζησαν οι Έλληνες που ξεριζώθηκαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
 "Πήρε το βαπόρι της προσφυγιάς σε ηλικία 8 χρονών μαζί με τη μητέρα και τα αδέρφια του. Με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη έφτασαν μετά από ένα ταξίδι πολλών εβδομάδων τους άφησαν στη Μακρόνησο κάτω από τον ήλιο.
Η οικογένεια του Παπαβραμίδη ρίζωσε στον Πειραιά, όπου έρχονταν πρόσφυγες πριν ακόμα τη μικρασιατική καταστροφή. Θυμόταν τον Πειραιά σαν χωράφια, πριν ακόμα γίνει το λιμάνι που βλέπουμε σήμερα."
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020 στον ιερό ναό του Αγίου Γερασίμου στο Σχιστό. Η νεκρώσιμος Ακολουθία θα γίνει σε στενό κύκλο λόγω των δεδομένων που επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού.
Φωτογραφία: Καρέ από την ταινία "Σκιά στην ψυχή". 
 
Ο Θωμάς Σίδερης και ο ίδιος στην κάμερα της ΕΡΤ

Π. Καμάς : "Αύξηση των δημοτικών τελών ..."

Παντ. Καμάς: "ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΕΠΕΒΑΛΛΕ Ο κύριος Βρεττάκος."
 
Ζήσαμε εχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο, άλλη μια παράσταση του κυρίου Βρεττάκου. Αντιπολιτευόμενος, τους προηγούμενους, ενδεχομένως του επόμενους, την αντιπολίτευση την Κυβέρνηση, μέσα από μία τοποθέτηση γεμάτη σοφιστείες, και ρητορικά τεχνάσματα, με ένα σκοπό. Να αποκρύψει από τους πολίτες ότι η Δημοτική Αρχή, επέλεξε να αυξήσει τα Δημοτικά Τέλη; 
Η διατήρηση του ίδιου συντελεστή, στο 1,61 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όταν έχουν 15000 συμπολίτες μας, δηλώσει παραπάνω τετραγωνικά, σημαίνει ότι ο κύριος Βρεττάκος, μέσα στην κρίση, έρχεται να αφαιρέσει από τα Νοικοκυρία 240000 Ευρώ, τουλάχιστον. Αν δηλαδή κατά Μέσο Όρο εχουν δηλωθεί 10 τετραγωνικά παραπάνω ( συντηρητική η εκτίμησή μου), αυτό είναι το κόστος.
 
Επαίρεται ο κύριος Βρεττάκος, ότι δεν χρεωκόπησε ο Δήμος. Βεβαίως δεν χρεωκόπησε ο Δήμος, ακολουθώντας μία φορομπηχτική πολιτική και μεταφέροντας τα ελλείμματα που ο ίδιος Δημιούργησε, ο ίδιος στα νοικοκυριά. 
Όλως ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι ο Συντελεστής των Ανταποδοτικών Τελών είναι στην Πετρούπολη, στο 1,25 Ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Αιγάλεω ( με δεξιό Δήμαρχο) στο 1,30, στο Χαλάνδρι (με Συριζαίο Δήμαρχο στο 1,10). Όλοι οι παραπάνω βεβαίως δεν εισπράττουν δημοτικά τέλη από τα ευάλωτα νοικοκυριά.
 
Μία δεύτερη παράμετρος του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, αφορά τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Η Τοπική του Οργάνωση, κάνει συναντήσεις με φορείς όπως ο Σύλλογος των Εργαζομένων, και δήθεν αποδοκιμάζει (σιωπηρά πάντα) τον Κύριο Βρεττάκο. Οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι, συμπαγώς και ομοθυμαδόν, ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΝ όλη την ατζέντα Βρεττάκου. Άρα το πρόβλημά τους δεν είναι να αλλάξει πολιτική κατεύθυνση ο Δήμος αλλά να πληγεί ο κύριος Βρεττάκος. Να πάρουν το γκουβέρνο για να κάνουν τα ίδια.
"Αλλάζουμε", Παντ. Καμάς

 

"Για 7η συνεχόμενη χρονιά η δημοτική αρχή δεν μειώνει τα δημοτικά τέλη..."


ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ


Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η δημοτική αρχή δεν μειώνει τα δημοτικά τέλη (ΔΤ) στην κατοικία, ούτε τον δημοτικό φόρο (ΔΦ) και το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) όπως επιβάλει η σημερινή οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού της περιοχής μας. Για άλλη μια χρονιά συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Μια πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων.

Αν μη τι άλλο τα τελευταία χρόνια μέσα στην οικονομική καπιταλιστική κρίση, θα έπρεπε να υπάρξει από πλευρά της δημοτικής αρχής μια πολιτική που να ανακουφίζει στο μέτρο του δυνατού την κατάσταση.

 Βεβαίως η πρώτη ευθύνη είναι στις εκάστοτε κυβερνήσεις που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι με το μέρος του λαού αλλά με το κεφάλαιο. Γι αυτό «ταΐζουν» με ζεστό χρήμα εφοπλιστές, βιομήχανους, μεγαλοξενοδόχους, τραπεζικούς ομίλους αφαιμάζοντας διαρκώς το λαϊκό εισόδημα.
Μια περίοδο που η πανδημία του covid δείχνει τα όρια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Που ο λαός μας πληρώνει αδρά και με την ζωή του την ανεπάρκεια του συστήματος υγείας. Με τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, η τοπική διοίκηση θα όφειλε με όποιο τρόπο μπορεί να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και στους μικρούς επαγγελματίες. 

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

"Γιατί διπλασιάστηκε το αντίτιμο για τον δημόσιο φωτισμό;"

Ένα ενδιαφέρον θέμα εντόπισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην 8η αναμόρφωση του προϋπολογισμού που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφορά το αντίτιμο για τον δημόσιο φωτισμό.

Με την ανακοίνωση ζητούν από τη δημοτική αρχή να δώσει απαντήσεις, μιας και το ποσό σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 είναι διπλάσιο, ενώ στην πόλη έχουν τοποθετηθεί λάμπες νέας τεχνολογίας led.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης: <Προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά η αύξηση στο αντίτιμο ηλεκτρικού ρεύματος για το φωτισμό οδών, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων και παραγωγικής διαδικασίας.
Στην 8η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020, η δημοτική αρχή αυξάνει το πόσο στον συγκεκριμένο κωδικό. Να θυμίσουμε οτι από πέρσι που αντικαταστάθηκαν οι παλαιοί λαμπτήρες φωτισμού από νέας τεχνολογίας led, η δημοτική αρχή διαρρήγνυε τα ιμάτια της ότι θα μειώσει το συγκεκριμένο κόστος. 

Μάλιστα στην κριτική που της κάναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση για το δάνειο που πήρε για το συγκεκριμένο έργο και που το φορτώθηκε ο κερατσινιώτης και ο δραπετσωνίτης (στην Δραπετσώνα δεν έγινε αλλαγή λαμπτήρων!!!) έλεγε πως θα το αποπλήρωνε από τη μείωση της κατανάλωσης.

Καταγγέλλουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2019 η συνολική δαπάνη για το συγκεκριμένο αντίτιμο ήταν κάτι πάνω από 1.000.000€. Φέτος με έκπληξη διαπιστώνουμε παρά τις αλλαγές που γίνανε στις λάμπες (βάλαμε χαμηλότερης κατανάλωσης) ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει σχεδόν διπλασιαστεί (1.858.367€!!!)
Εκτός από τα ερωτηματικά που προκαλεί, σίγουρα βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη μας. Η δημοτική αρχή καλείται να δώσει απαντήσεις.  Εκεί λοιπόν που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι;>

Σταθερά χαμηλά τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Χαλανδρίου, 1.10 ευρώ/τ.μ.

Σταθερά χαμηλά τα δημοτικά τέλη στο Δήμο Χαλανδρίου – Πλήρης απαλλαγή για τις ευπαθείς ομάδες

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου στις 4 Νοεμβρίου 2020, η εισήγηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου για τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα περσινά ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και την πλήρη, κατά 100%, απαλλαγή όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την καταβολή τους.

Η χρέωση με μόλις 1.10 ευρώ/τ.μ. για όλες τις οικίες από 1.32 ευρώ/τ.μ. το 2014, ανεξαρτήτως τετραγωνικών, τα σταθερά χαμηλά δημοτικά τέλη για τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι 70 τ.μ., η ελάφρυνση κατά 50% των δημοτικών τελών για πάρκινγκ, αθλητικά σωματεία και μη στεγασμένους υπαίθριους χώρους και η πλήρης απαλλαγή για όλες τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές, ανάπηροι, ωφελούμενοι κοινωνικών προγραμμάτων κλπ.), δείχνουν τη σταθερή βούληση της διοίκησης να στηρίξει τους δημότες και τις επιχειρήσεις της πόλης, στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά από τρεις μειώσεις στα δημοτικά τέλη, τα έξι τελευταία χρόνια, συνολικού ύψους 20%, το Χαλάνδρι συγκαταλέγεται μεταξύ των δήμων με τα φθηνότερα δημοτικά τέλη με διαφορά ως και 80% από άλλους δήμους με παρόμοια κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Η επιλογή της σημερινής διοίκησης του Δήμου Χαλανδρίου από την πρώτη χρονιά της εκλογής της το 2014, για μείωση των δημοτικών τελών, μπορεί να στέρησε από τον Δήμο αθροιστικά έσοδα πάνω από 10.000.000 ευρώ, έχει ωστόσο ωφελήσει τους Χαλανδραίους πολίτες, προστατεύοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Παρά τη σημαντική μείωση των εσόδων του Δήμου
Σημειώνεται ότι η απόφαση για διατήρηση των χαμηλών δημοτικών τελών λαμβάνεται παρά την αύξηση όλων των δαπανών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού και παρά τη σοβαρή μείωση των εσόδων του Δήμου, εξαιτίας των μεγάλων ελαφρύνσεων που αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή για τις επιχειρήσεις κατά την πρώτη φάση του κορονοϊού το Μάρτιο του 2020.
  πηγή

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Υπηρεσίας άμεσης στήριξης: Τηλεφώνησε για τις άμεσες ανάγκες σου.

Ο δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας στέκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες ώρες, με την επαναλειτουργία της υπηρεσίας άμεσης στήριξης για να αντιμετωπιστεί από κοινού η δύσκολη κατάσταση λόγω κορωνοϊού.
Στην πόλη μας υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ζουν μόνοι τους, χωρίς οικογενειακή στήριξη και ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Αν χρειάζεται να συνταγογραφήσουν ή να αγοράσουν φάρμακα ή να προμηθευτούν τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, μπορούν από την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου να επικοινωνούν στα τηλέφωνα του δήμου: 213 20 74 657 και 213 20 74 658

Η υπηρεσία του Δήμου θα αξιολογεί το αίτημα και θα δίνει άμεσα την απαραίτητη βοήθεια.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Τα "Δημοτικά τέλη" στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η 22η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη. Η τελευταία συνεδρίαση μεταδόθηκε  στο κανάλι του δήμου στο youtube οπότε και αυτή, εκτός απροόπτου, μιας και υπάρχει η τεχνογνωσία, θα μεταδοθεί. Η ώρα έναρξης είναι 18:30μ.μ. 

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο επιβάλλεται να μεταδοθεί η συνεδρίαση είναι ότι θα συζητηθεί το μεγάλο θέμα των δημοτικών τελών του νέου έτος. Στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για μείωση, περίπου 20%, στα σπίτια και στις μικρές επιχειρήσεις και η απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου να μην υπάρξει μείωση.

Η κοινωνία, που πραγματικά βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα ακούσει και θα πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τους λόγους που η οικονομική επιτροπή δεν επιλέγει να προτείνει μείωση των δημοτικών τελών, καθώς και τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Ενδιαφέρον θα έχει και η θέση, και σε τελική ανάλυση η ψήφος, των δημοτικών συμβούλων για ένα θέμα που επηρεάζει σε κάποιο  βαθμό, μικρό έστω, τα οικονομικά των οικογενειών.

Επιπλέον, στο δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί ένα άλλο σημαντικό θέμα. Είναι η πρόταση για έκτακτες επιχορηγήσεις χρηματικών ποσών προς τις σχολικές επιτροπές για να χρησιμοποιηθούν για την αγορά tablet για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.  Είναι σημαντικά τα ποσά που προτείνονται, αλλά  οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να γίνουν λίγο πιο γενναιόδωροι και να προτείνουν - ψηφίσουν μεγαλύτερα ποσά γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες. Συμπληρωματικά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούσαν να επιλέξουν κάποια  διαπαραταξιακή επιτροπή να "τρέξει" το θέμα, για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές δυσκολίες, και να παραδοθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι συσκευές στους μαθητές. Άλλωστε, η παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα  έλεγαν τα προεκλογικά φυλλάδια και τώρα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Νέα "συμβιβαστική πρόταση" για μείωση των δημοτικών τέλων του 2021

Ο Γ. Τσιρίδης επανέρχεται με νέα πρόταση, τη χαρακτηρίζει "συμβιβαστική",  για μείωση των δημοτικών τελών του 2021. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλες δημοτικές κινήσεις. Πραγματικά το θέμα έχει ανοίξει και σύντομα θα ληφθεί η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου!
 
 
< Μια συμβιβαστική πρόταση για τα δημοτικά τέλη 2021
Ο Δήμαρχος απέρριψε την πρόταση που κάναμε προ μηνός και καταθέσαμε εμπεριστατωμένα στην οικονομική επιτροπή για μείωση των δημοτικών τελών των οικιών κατά 20% (από 1,61 ευρώ/τμ σε 1,30 ευρώ/τμ.)
***
Σημειωτέον ότι από πέρσι σημειώθηκε μια τεράστια αύξηση των δημοτικών τελών των μεγάλων επιχειρήσεων σαν συνέπεια ενός φιλικού προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση νόμου του Σύριζα του 2018. Υπάρχει λοιπόν το περιθώριο μείωσης των δημοτικών τελών των οικιών. Εξάλλου αυτό ήταν και το νόημα του νόμου του Σύριζα. Αυξάνουμε υπερβολικά τα τέλη των μεγάλων επιχειρήσεων και ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά. Στην δήμο μας επωφεληθήκαμε της αύξησης χωρίς να προβούμε σε μείωση. Την χρωστάμε στους δημότες.
Κατόπιν τούτου επανέρχομαι με μια πρόταση συμβιβαστική που προβλέπει μείωση κατά 16%. (μείωση σε 1,35 ευρώ/τμ.)
Ακολουθεί η σχετική επιστολή μου που συνοδεύει την νέα ολοκληρωμένη πρόταση για τα δημοτικά τέλη του 2021

«Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
Κυρίες και κύριοι των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου μας,
Προ μηνός, οι Δαβγιώτη Ελένη, Δατσέρη Βάνα, Καμάς Παντελής και Τσιρίδης Γιώργος καταθέσαμε πλήρη πρόταση στον δήμο με πρόβλεψη για μείωση των δημοτικών τελών των κατοικιών κατά 20% από 1,61 ευρώ/τ.μ. σε 1,30 ευρώ/τ.μ.
Είδαμε προ ημερών εισηγητικό της διοίκησης για την Οικονομική Επιτροπή που αγνοεί την πρότασή μας, την απορρίπτει και κρατά τα τέλη των οικιών στο 1,61 ευρώ/τ.μ. παρά τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν συμβεί σε βάρος των οικονομικών των κατοίκων της πόλης μας. Κατόπιν τούτου επανέρχομαι με μία πρόταση συμβιβαστική.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΟΧΙ στη δημιουργία Μονάδας Αποβλήτων στο Σχιστό από το ΚΚΕ


Να μην υλοποιηθούν τα σχέδια για
Μονάδα Σύμμεικτων Αποβλήτων στο Σχιστό
 
«Την ώρα που το δεύτερο κύμα πανδημίας "σαρώνει" την περιοχή μας και όλη την Ελλάδα, λόγω της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και συνολικά για την προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή της ΝΔ, προχωρούν στη δημιουργία Μονάδας Αποβλήτων στο Σχιστό», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ.
Τονίζει ακόμα ότι «κυβέρνηση και Περιφέρεια θέλουν να φτιάξουν μια ακόμα υγειονομική βόμβα σε Πέραμα, Δραπετσώνα και Κερατσίνι, δίπλα σε αυτές των καζανιών του θανάτου» και υπενθυμίζει πως «όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές, ΝΔ (Πατούλη), ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) και ΠΑΣΟΚ (Σγουρός), άνοιξαν το δρόμο για τη νέα υγειονομική βόμβα στο Σχιστό», αλλά και ότι «οι δημοτικές αρχές Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος που εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η δημοτική αρχή Μώραλη στον Πειραιά, έχουν ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση». 
 
Γι' αυτό και υπογραμμίζει πως «είναι ανάγκη ο λαός να οργανώσει τον αγώνα για την προστασία της υγείας και της ζωής του, για αποφασιστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία».
Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ:
https://www.902.gr/.../na-min-ylopoiithoyn-ta-shedia-gia...

Δημοτικές βιβλιοθήκες

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για ανάπτυξη νέων και βελτίωση των υπαρχουσών υπηρεσιών τους, διαθέτουν πλέον δημόσια τον κατάλογό τους.
http://opac.keratsini-drapetsona.gr
Ο ενδιαφερόμενος χρήστης μπορεί να πραγματοποιεί αναζητήσεις στις ηλεκτρονικές συλλογές και των τριών Βιβλιοθηκών (περίπου 45.000 βιβλιογραφικές εγγραφές) με βάση τον συγγραφέα, τον τίτλο, το θέμα ή με λέξη κλειδί.

Ο κατάλογος ενημερώνεται και βελτιώνεται διαρκώς με γνώμονα την καλύτερη και πιο αξιόπιστη ενημέρωση και εξυπηρέτηση του κοινού.
Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες λειτουργούν, μέχρι νεότερων οδηγιών, αποκλειστικά για δανεισμό βιβλίων:
Κεντρική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου: Δευτέρα έως και Παρασκευή: 8:30-20:00 (συνεχώς).
Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας: Δευτέρα & Πέμπτη 13:00-19:00 και Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 8:30-14:30.
Βιβλιοθήκη Ευγένειας: Δευτέρα & Τρίτη 14:00-20:00 και Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30-14:30.
Τα αναγνωστήρια θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό.
Οι βιβλιοθήκες λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών μέτρων ασφαλείας λόγω της πανδημίας COVID-19.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν το καθήκον τους

Και ενώ οι διαδικασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική με την πρόβλεψη για κατασκευή και  λειτουργία προχωρούν κανονικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι πήγαν στην είσοδο του σταθμού μεταφόρτωσης στο Σχιστό, απέκλεισαν την είσοδο για μία ώρα, φωτογραφήθηκαν και ανακοίνωσαν ότι θα ξαναβρεθούν εκείτην άλλη Πέμπτη στις 6 το πρωί .
Στον συμβολικό αποκλεισμό του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό συμμετείχαν πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και έστειλαν μήνυμα σε περιφερειακή Αρχή και κυβέρνηση ότι "δεν θα  μείνουμε απαθείς στους σχεδιασμούς τους και να φορτώσουν για άλλα 30 χρόνια στη Φυλή και το Σχιστό όλα τα απορρίμματα της Αττικής".
Βέβαια, αν και κανένας αγώνας  δεν είναι χαμένος, η χτεσινή "κινητοποίηση" ήρθε καθυστερημένα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην αρχική περίοδο, την περίοδο των σχεδιασμών. 
Η ανακοίνωση για το Σχιστό έγινε από τον περιφερειάρχη τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ είχαν προηγηθεί συζήσεις και διαβουλεύσεις με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΜΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ


   Ανακοίνωση κινητοποίησης από τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, με αφορμή τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που αποφάσισε να υλοποιήσει δύο νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής στη Φυλή και στο Σχιστό!
 
Ανακοίνωση για την κινητοποίηση  δημοσίευσε (παρακάτω) και η δημοτική κίνηση "αλλάζουμε" με επικεφαλής τον Παντ. Καμά.
 
 Ανακοίνωση του Δήμου
<ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ! ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Μέσα στην πανδημία πιστεύοντας ότι δεν θα αντιδράσουμε, επιχειρείται από Κυβέρνηση και Περιφέρεια η επίσπευση των διαδικασιών για να φορτωθεί στην πόλη μας και για τα επόμενα 30 χρόνια ένα μεγάλο μέρος των απορριμμάτων της Αττικής.

Την Πέμπτη 12-11-2020 στις 10.00μμ. τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλείουν τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.
Στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα μείνουμε απαθείς αποδεχόμενοι ότι η πόλη μας θα συνεχίσει να είναι η πίσω αυλή της Αττικής.
Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, μαζί με μας θα είναι και ο λαός της πόλης.>
 
 
 Η ανακοίνωση του Παντ. Καμά για το θέμα:
Αύριο Πέμπτη 10 η ώρα το πρωί, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλείουν τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό.
Θα παραβρεθούμε στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣΜΑ Σχιστού όχι για να δηλώνουμε αργότερα ότι «κάναμε το καθήκον μας» αλλά για να υποδηλώσουμε ότι θα είμαστε σταθερά στην πρώτη γραμμή αγώνα εναντίον της ίδρυσης και λειτουργίας του εργοστάσιου επεξεργασίας σκουπιδιών απέναντι από τα σπίτια του δήμου μας.
 
Η θεσμική, νομική και κυρίως πολιτική προσπάθεια ανατροπής των αποφάσεων κυβέρνησης και περιφέρειας αρχίζει, είμαστε παρόντες, είμαστε συνειδητά μπροστά και παρά τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της δημοτικής μας αρχής, ο αγώνας θα καταλήξει νικηφόρος.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ο δήμαρχος Περάματος για το εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων στο Σχιστό

Με αφορμή την έγκριση δημιουργίας «Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων» μέσω ΣΔΙΤ από την Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ο Δημάρχος Περάματος Γ. Λαγουδάκης απέστειλε επιστολή για τη διαχείριση των απορριμμάτων προς τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ. 

Στην επιστολή, η οποία αφορά και την περιοχή του Κερατσινίου, εκτός των άλλων, υπάρχουν και δύο σημαντικά ερωτήματα. Ζητά α.να διευκρινιστεί το ακριβές σημείο που θα κατασκευαστεί του εργοστάσιο και  β. εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Στο τέλος επισημαίνει ότι θα είναι αντίθετος σε κάθε νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής!

 ...
Θέμα: Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Βασίλειο Κόκκαλη, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή του Σχιστού Περάματος
 
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Με έκπληξη ενημερώθηκα πως στις 5 Νοεμβρίου 2020 η Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και συγκεκριμένα μία «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή της Φυλής, καθώς και μία «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων» μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή του Σχιστού.
Ως Δήμαρχος Περάματος θεωρώ υποχρέωση μου, τόσο να ενημερωθώ από εσάς για τις αποφάσεις σας αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Σχιστό Περάματος, όσο και το να ενημερώσω με τη σειρά μου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μου για το εν λόγω ζήτημα.  
Ειδικότερα, ζητώ να μου διευκρινίσετε το ακριβές σημείο της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, καθώς και το εάν θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Σχιστού Περάματος.
 
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως στα πλαίσια της χωροταξικής δημοκρατίας ο Δήμος μας έχει κάνει και με το παραπάνω το χρέος του, αφού στα γεωγραφικά του όρια φιλοξενεί το ΚΕΛ Ψυττάλειας, το οποίο καλύπτει περίπου το 90% των αναγκών της Αττικής για τα υγρά απόβλητα, το ΣΜΑ Σχιστού που ήδη εξυπηρετεί πάνω από 20 Δήμους, τις εταιρείες πετρελαιοειδών που καλύπτουν περίπου το 90% των αναγκών σε πετρελαιοειδή της Αττικής, καθώς και το μεγαλύτερο πορθμείο της χώρας σε διακίνηση αυτοκινήτων και επιβατών και δεύτερο της Ευρώπης μετά το Καλαί της Γαλλίας, το οποίο προκαλεί τεράστια κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση μέσω του μοναδικού δρόμου εισόδου-εξόδου της πόλης. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι τα 7,5 χλμ ακτογραμμής της πόλης καταλαμβάνονται από τον ιδιώτη επενδυτή του λιμανιού του Πειραιά (COSCO).
 
Είναι σαφές πως κάθε νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση που σχεδιάζεται από οποιονδήποτε ερήμην του Περαμαϊκού λαού, χωρίς καμία διαβούλευση, και που δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ευρωπαϊκές οδηγίες που προωθούν την αρχή της εγγύτητας στη διαχείριση σε σχέση με αυτόν που παράγει τα συγκεκριμένα απόβλητα, είτε στερεά είτε υγρά, θα μας βρει κάθετα αντίθετους.
Ο Δήμαρχος Περάματος Ιωάννης Λαγουδάκης