Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

 Λίτσα Ρέπα, 
Μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, Πρώην Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας
 

Εδώ και ένα μήνα λέγονται τόσα ψέματα στην πόλη …ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια, μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα’ λεγαν
Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα και να πούμε την αλήθεια

Πρώτον ότι ως τώρα καμία μεταβίβαση από το σύνολο των περίπου 10.000 ακινήτων σε όλη την επικράτεια που περιλαμβάνονται και τα 50 της περιοχής του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας δεν έχει γίνει στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και όλα βρίσκονται υπό εξέταση -έλεγχο 
 
Δεύτερον ότι ισχύει στο ακέραιο η εξαίρεση όλων των χώρων που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016 όπως αναφέρονται σε διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε (10.10.2018) και προηγήθηκε της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24/10 και θα πρεπε να τη γνωρίζουν όλοι όσοι επιχειρούν να παραβιάσουν ανοιχτές θύρες:
Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:
Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.
Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών.
Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
Και όσα είναι υπό προστατευόμενη δια κατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.
Καμία μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. 


Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο
Αυτές τις διατάξεις νομοθέτησε αυτή η κυβέρνηση για να προστατέψει αυτά που λένε ότι ξεπουλάει και έχουμε ήδη το παράδειγμα -που αποτελεί και απόδειξη- για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων εξαίρεσης,για τα 2330 ακίνητα, που έλεγξε και ταυτοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε ανάκληση της μεταβίβασης αυτών των ακινήτων, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αποτέλεσμα που ήταν απότοκος των εξαιρέσεων βάσει του άρθρου 196 του ν.4389/2016.
Το σχετικό ΦΕΚ ανάκλησης με την Υπογραφή του Υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου δημοσιεύτηκε στις 21/1/19.Στ ακίνητα αυτά περιλαμβάνεται και η περιοχή Καστράκι Κερατσινίου Δραπετσώνας


Τρίτον για τα ακίνητα του Δήμου μας που βρέθηκαν στη λίστα- γιατί προφανώς κανένας πριν δεν φρόντισε να τακτοποιήσει την κτήση και τη χρήση όλα τα προηγούμενα χρόνια εφ όσων για δεκαετίες, δεν υπήρξε η καταγραφή και η επικαιροποίηση των απαιτούμενων στοιχείων- για τα ακίνητα λοιπόν αυτά ισχύουν οι περιορισμοί του νόμου που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε και δεν θα περάσουν στο Υπερταμείο, εφόσων καταδειχθεί κατά τον έλεγχό τους ότι εμπίπτουν στις διατάξεις των εξαιρετέων

Τέταρτον σχετικά με την επίκληση του άρθρου 5 όπου παρερμηνεύοντας το σκόπιμα η Λαϊκή Συσπείρωση προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια :
Το άρθρο 5 αφορά αποκλειστικά και μόνο τα 72.000 ακίνητα του χαρτοφυλακείου της ΕΤΑΔ που περνά στην εποπτεία της ΕΕΣΥΠ ως θυγατρική και τα διαχειρίζεται από την ίδρυσή της το 1998 τα οποία επίσης ελέγχονται πριν μεταβιβαστούν στην ΕΕΣΥΠ.
Για τα ακίνητα που έχει στην διαχείρισή της και μόνον η ΕΤΑΔ και πρόκειται να εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση με τις προϋποθέσεις του νόμου ισχύουν τα κάτωθι:
αρ 5.: H ΕΤΑΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά της στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση σύμφωνα, με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, υπό την επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου και του EOT, το οποίο νομικό πρόσωπο έχει αναθέσει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΤΑΔ, να ανακαλέσει τη σχετική ανάθεση.

Πέμπτον για όσα ακίνητα από τη λίστα των 10.000 περίπου που τελικά θα περάσουν στο υπερταμείο και αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις ως τώρα ταυτοποιήσεις, να είναι πολύ μικρός αριθμός, τα έσοδα εκμετάλλευσής τους θα προέρχονται μέσω μισθώσεων και όχι πωλήσεων και θα αποδίδονται 50% στο δημόσιο και 50% για την αποπληρωμή του χρέους της τρίτης δανειακής σύμβασης.
Ξέρουμε όλοι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε την αποπληρωμή του χρέους να την επωμιστούν αποκλειστικά και περισσότερο οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ευτυχώς δε θα κυβερνήσει ποτέ για να το κάνει πράξη.
Επειδή αγράμματοι δεν είμαστε ούτε ανόητοι είμαστε διαβάζοντας το Νόμο και την επίσημη ανακοίνωση από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών ο δράκος που γεννήθηκε και κυκλοφορεί στην πόλη με την υποστήριξή πολλών πρόθυμων γίνεται ποντίκι!
Η προστασία της Δημόσιας Περιουσίας δεν γίνεται με λάσπη και fakenews, αλλά με υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος!
 

Όλα αυτά είναι η μόνη ηχηρή απάντηση στο ψέμα που έχει κοντά ποδάρια αλλά βρίσκει δεκανίκια δεξιά κι αριστερά . 

Λυπάμαι πολύ για την επιλογή κάποιων να δώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα με αυτήν την τακτική,που το μόνο που τελικά θα καταφέρει είναι να ενισχύσει επικοινωνιακά και συνδυασμούς με οτι πιο luben στοχεύει την είσοδό του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μια θλιβερή εικόνα από το μέλλον είδαμε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 21/02/2019.
 

Για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας το lifting με την επιλογή της στο πρόσωπο του Παναγιώτη Διαλινάκη ενός ανθρώπου που σέβομαι και εκτιμώ σε προσωπικό επίπεδο,δεν ήταν αρκετό για να καλύψει την ασχήμια της.
Χωρίς καμία ουσιαστική πρόταση για την πενταετία που διεκδικεί να διοικήσει το Δήμο ο Παναγιώτης Διαλινάκης επιλέγει να δώσει εξετάσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακολουθώντας την τακτική των fake news έχοντας ως στόχο απ ότι φαίνεται την εύνοια του για τα βουλευτικά ψηφοδέλτια.  Θα κερδίσει την εύνοια του Κ. Μητσοτάκη αλλά θα χάσει την αξιοπιστία του στην κοινωνία. 


Όπως έλεγε ο Φρόυντ «οι υστερικοί υποφέρουν κυρίως από τις αναμνήσεις» κι επειδή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η υστερία περίσσευε πάμε να θυμηθούμε 4 χρόνια αυτή η Κυβέρνηση που «ξεπουλάει τα ασημικά της χώρας» τι έδωσε στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ζητώντας εκ των προτέρων συγγνώμη για την ταραχή που θα τους προκαλέσουμε πάλι. 


Στη σύμβαση παραχώρησης για τον ΟΛΠ, να ξαναδούμε ποιες ήταν οι διαφορές ανάμεσα στη σύμβαση που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά με αυτήν που υλοποίησε η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Ναυτιλίας τότε τον Θοδωρή Δρίτσα.
Οι διαφορές λοιπόν ήταν τεράστιες.
Αυτή η Κυβέρνηση,τότε, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στα λιμάνια, να εξαιρέσει χώρους, οι οποίοι είχαν δοθεί απλόχερα στους υποψήφιους επενδυτές και να τους αποδώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση όχι με λόγια αλλά με νόμους.
Ταυτόχρονα, εξασφάλισε ετήσιο ανταποδοτικό τέλος στους Οργανισμούς της Τοπικής αυτοδιοίκησης στο 3,5% καθώς και την είσπραξη του ποσού των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας για ανταποδοτικά οφέλη προηγούμενων ετών.
Ένα από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υλοποιήθηκε, καθώς, εντάχθηκαν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.. 


Με το νόμο 4342/2015, η δημόσια δέσμευσή του Πρωθυπουργού στην συγκέντρωση της πλατείας Κύπρου, τηρήθηκε και υλοποιήθηκε με υπογραφή Πάνου Σκουρλέτη, όπου νομοθέτησε την οργανωμένη πολεοδομική ανασυγκρότηση – ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο των 640 στρεμμάτων στην περιοχή των Λιπασμάτων, ακυρώνοντας προηγούμενο νόμο για τη χωροθέτηση και εγκατάσταση βιομηχανικών χρήσεων- νόμο έκτρωμα Κυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ με την υπογραφή Μανιάτη που άφησε “προίκα” στην πόλη τις εγκαταστάσεις της OilOne.

Αυτή η Κυβέρνηση ακύρωσε τον επαίσχυντο νόμο των προηγούμενων κι εμπόδισε την εγκατάσταση και άλλων βιομηχανικών μονάδων όπως είχαν σχεδιάσει.
Με το ν. 4404/2016 , τακτοποιήθηκε οριστικά η απόδοση της παράκτιας περιοχής των «Λιπασμάτων», από τον ΟΛΠ στο Δήμο, καθώς επίσης εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠΑ.Ε. κι άλλες εκτάσεις σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα και Πειραιά, όπως το Καστράκι, το Λιμανάκι των Ερασιτεχνών Αλιέων, ο Αρμός, τα Ναυπηγεία Περάματος, ο Αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας κ.α.»

Ένα δίκαιο αίτημα που απασχόλησε τουλάχιστον για 23 χρόνια, κατοίκους και φορείς που εκφράστηκαν μέσα από το κίνημα της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας για την Ανάπλαση έγινε πράξη από αυτήν την Κυβέρνηση
Με το ν. 4504/2017 η Κυβέρνηση απέδωσε κι άλλες σημαντικές εκτάσεις της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά χρήση και εκμετάλλευση, ικανοποιώντας ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των πολιτών των Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στους χώρους που αποδόθηκαν.


Συγκεκριμένα:
Στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αποδόθηκαν μεταξύ άλλων η περιοχή στο Καστράκι, ο λόφος Κανθάρου, το λιμανάκι των ερασιτεχνών αλιέων και έκταση πλησίον του πρώην Υαλουργείου. 


Στο Δήμο Σαλαμίνας αποδόθηκαν μεταξύ άλλων χερσαίες εκτάσεις κατά μήκος της νότιας ακτής της χερσονήσου Κυνόσουρας, ο κολπίσκος και το κτίριο του γυμναστηρίου της εν λόγω περιοχής.
Το λιμανάκι του Αρμού καθώς και άλλες χερσαίες εκτάσεις αποδόθηκαν στο Δήμο Περάματος ενώ στο Δήμο Πειραιά αποδόθηκαν μεταξύ άλλων τμήματα πλησίον του επιβατικού λιμένα από τον Άγιο Νικόλαο έως τον Άγιο Διονύσιο, η Πειραϊκή Ακτή και υπαίθριες εκτάσεις πλησίον της Ακτής Ξαβερίου. 


Ακόμη ικανοποιήθηκε και κατοχυρώθηκε δια νόμου το διαχρονικό αίτημα του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Κερατσινίου Δραπετσώνας «Ο Άγιος Νικόλαος», καθώς, στους όρους παραχώρησης των εξαιρούμενων χώρων στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας ορίζεται ρητά ότι το λιμανάκι των ερασιτεχνών αλιέων θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον ελλιμενισμό των μικρών λέμβων των μελών του συλλόγου, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών τους.

Τέλος με το άρθρο 93 του ν.4504/2017 του ΥΝΑΝΠ, προβλέπεται ακόμη και η αδειοδότηση και υλοποίηση των έργων που θα γίνουν στους χώρους που αποδόθηκαν.
Το άρθρο 93 ορίζει ότι τα έργα θα αδειοδοτούνται και υλοποιούνται από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Δήμου ή της Περιφέρειας. 


Εκτός της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου έμεινε επίσης το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, όπου ήδη υπογράφηκε η σύμβαση και με χρηματοδότηση 5.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής υλοποιείται το , Κέντρο Υγείας όπως άλλωστε όλοι έχουμε πληροφορηθεί από τα δελτία τύπου της Δημοτικής Αρχής.

Ένα τεράστιας σημασίας έργο αναγέννησης για τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά επίσης ξεκίνησε και υλοποιείται:Τα εκσκαφικά μηχανήματα μπήκαν στην έκταση του Καστρακίου Δραπετσώνας- που παρέμενε έρημη περιοχή για χρόνια- και «έβαλαν μπρος» τις εργασίες με στόχο τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με 3.570.000 ευρώ.

Μια από τις πιο ιστορικές δομές στη Δραπετσώνα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης, η οποία παρείχε υπηρεσίες ως Βρεφονηπιακός Σταθμός (Κρώσφηλδ) από το 1931 σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οδηγήθηκε στον μαρασμό και στο κλείσιμο το 2012. Το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Υπουργός Θεανώ Φωτίου, σε αλληλεγγύη με τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, εξασκώντας πίεση προς τον Δήμο Αθηναίων και τη Διοίκηση του Ιδρύματος έδωσε την αρμόζουσα λύση: η δομή παραχωρήθηκε χωρίς κανένα αντάλλαγμα επαναλειτούργησε το 2018 και είναι σε θέση να θα παρέχει , πολύτιμες για το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, θέσεις φιλοξενίας βρεφών και νηπίων.

Όλα τα παραπάνω είναι μια ηχηρή απάντηση στο αν αυτή η κυβέρνηση ξεπουλά τη δημόσια περιουσία .
Και όπως κάποιοι υποστηρίζουν πως παραδοσιακά οι Δεξιοί έχουν καλύτερους δημοπράτες, βεβαίως όχι προς όφελος του λαού λέω εγώ,οι ίδιοι που σιγοντάρουν το ψέμα περί ξεπουλήματος περιουσίας του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και των ασημικών της χώρας στο υπερταμείο, φαντάζομαι ότι ακολουθούν αυτόν τον κατήφορο γνωρίζοντας πως παραδοσιακά η Δεξιά έχει και καλύτερους ψεύτες...

Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη.
Κι επειδή πολλές φορές έγινε η επίκληση της Αγιοβαρβαρίτσας όπως ειρωνικά αναφέρονταν όσοι μιλούσαν για το «αμάρτημα» της δήθεν παραχώρησης του ναού κλείνω με μια ρήση του Μαξίμ Γκόρκι:
«Τα ψέματα είναι η θρησκεία των σκλάβων και των αφεντικών. Η αλήθεια είναι ο θεός του ελεύθερου ανθρώπου.»
Σύντομα οι κραυγές εχθρών και «φίλων» θα σωπάσουν ή θα μετατραπούν σε πανηγυρικές ανακοινώσεις τύπου: με τους αγώνες μας σώσαμε την περιουσία της πόλης!!!
Ας είναι καλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που φρόντισε να νομοθετήσει για να χουν λόγο ύπαρξης οι μετά Χριστόν Προφήτες!