Σοκ και δέος στη Βουλή, για την εξαιρετικά κακή κατάσταση των παιδιών στη χώρα μας, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης.
Κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Γ. Μόσχος και ο Πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής της UNICEF Λ. Κανελλόπουλος, παρουσίασαν συγκλονιστικά στοιχεία αναφορικά τόσο με το ποσοστό της ακραίας φτώχειας, όσο –όμως- και για το φαινόμενο της πολλών μορφών εκμετάλλευσης παιδιών στην Ελλάδα, στις ημέρες μας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μόσχος αρχικώς ανέφερε ότι από τις 290 υποθέσεις με τις οποίες ασχολείτο το 2004, φέτος είναι περισσότερες των 900 οι υποθέσεις! Παράλληλα σημείωσε πως 2500 έως 3000 παιδιά είναι αυτή τη στιγμή σε ιδρύματα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μεταξύ αυτών είναι και παιδιά οικογενειών που εξαιτίας της μεγάλης φτώχειας επιλέγουν να τα αφήνουν στη φροντίδα των ιδρυμάτων. «Δεν μπορεί ένα παιδί να απομακρύνεται από τη φυσική του οικογένεια, επειδή είναι πολύ φτωχοί», τόνισε ο κ. Μόσχος.
«Η Εκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για την Ελλάδα μας αναφέρει στοιχεία, όπως οικογένειες με παιδιά όπου κανένας δεν εργάζεται στο σπίτι πια είναι της τάξης σχεδόν του 15%. Είναι τεράστιος ο αριθμός χωρίς εισοδήματα», πρόσθεσε.
«Η Εκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για την Ελλάδα μας αναφέρει στοιχεία, όπως οικογένειες με παιδιά όπου κανένας δεν εργάζεται στο σπίτι πια είναι της τάξης σχεδόν του 15%. Είναι τεράστιος ο αριθμός χωρίς εισοδήματα», πρόσθεσε.
Τέλος, αφού εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης (συρρίκνωση πόρων, ενδοσχολική βία κ.ά.), επισήμανε πως δεν εμβολιάζονται όλα τα παιδιά στη χώρα μας «διατί δεν διατίθενται δωρεάν εμβόλια». Και συμπλήρωσε: «Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει ένας τεράστιος προβληματισμός για τις συνέπειες που έχουν τα μνημονιακά μέτρα και γενικότερα οι πολιτικές λιτότητας πάνω στα δικαιώματα του παιδιού. Αυτή τη στιγμή πραγματικά είναι απειλητικό το γεγονός ότι η παιδική φτώχεια διογκώνεται στη χώρα μας. Φαίνεται να φτάνει στο 40% ο αριθμός των παιδιών που απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό».
Από την πλευρά του ο κ. Κανελλόπουλος έκανε λόγο για «ανεξέλεγκτη κατάσταση» όσον αφορά τη μεγάλη φτώχεια στην Ελλάδα και αποκάλυψε μια εξόχως ανησυχητική εξέλιξη: «Παιδιά που δοκιμάζονται στην ΕΕ όπως και στη χώρα μας, έχουν γίνει τα πλέον ευάλωτα: Υπάρχει μια ακατανόητη και απίστευτη για την εποχή μας εκμετάλλευση των παιδιών. Η παιδική εκμετάλλευση με όλες αυτές τις μορφές, από την παιδική πορνεία, την κακοποίηση, την πορνογραφία και την παιδική εργασία, που φαίνεται πλέον η πιο ήπια μορφή, αγκαλιάζει και τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα. Η διακίνηση παιδιών και το trafficking που συντελείται σήμερα στη χώρα μας είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα».
Με αφορμή, εξάλλου, σχόλιο της κας Μαρίας Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), σύμφωνα με το οποίο «τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής δείχνουν ότι στα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, το ποσοστό φτώχιας είναι 28,8%», ο κ. Μόσχος έσπευσε να δείξει ότι οι διαστάσεις του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερες: «Αν το συνδυάσετε με το κοινωνικό αποκλεισμό, είναι άλλος δείκτης που δείχνει συνδυασμό φτώχιας και κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτός είναι πολύ ψηλότερα: στο 37%».ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ kathimerini.gr