Οι συσπειρώσεις των κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι την τελευταία ημέρα των δημοσκοπήσεων τα μεγάλα κόμματα δεν είχαν καταφέρει να ανατρέψουν τις εις βάρος τους εντυπώσεις.
Υπάρχουν δύο κυρίως στρατόπεδα. Αυτοί που εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τη σημερινή κατάσταση, το μνημόνιο και τα κόμματα που το στήριξαν και εκείνοι που θεωρούν ως καθοριστικό κριτήριο για την επιλογή τους την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Καταγράφονται σημαντικές μετακινήσεις των πολιτών από και προς όλους τους κομματικούς χώρους.
Υπέρ της Ευρώπης και του ευρώ τάσσεται τουλάχιστον το 85%. Αν εξαιρέσει κάποιος το ΚΚΕ, το ΕΠΑΜ και τη Χρυσή Αυγή όλα τα άλλα κόμματα, έστω και με ενστάσεις, έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό 20% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα αποφασίσει την ημέρα των εκλογών τι θα ψηφίσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δυναμική που καταγράφει, ίσως να είναι το τρίτο κόμμα μπροστά από τα ΚΚΕ και αυτό θα είναι θέμα.
Τα κόμματα τα οποία φαίνεται ότι θα είναι στη Βουλή είναι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΛΑΟΣ. Πιθανότητες έχουν οι Οικολόγοι και λιγότερες η ΔΗΣΥ.
Αν Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσουν γύρω στο 37-41%, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ θα συγκεντρώσουν περίπου το 36-40% του εκλογικού σώματος, ενώ το υπόλοιπο 23% θα μοιραστεί ανάμεσα στο ΛΑΟΣ, τη Χρυσή Αυγή, τους Οικολόγους, τη ΔΗΣΥ, τη Δράση, την Κοινωνική Συμφωνία, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΠΑΜ, Κυνηγοί, Πειρατές, Δημιουργία Ξανά, κλπ.
Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται διχασμός για το βασικό κριτήριο της ψήφου. Τι πρόκειται να συμβεί είναι ακόμη υπό διερεύνηση!