Κάθε χρόνο και μόλις ολοκληρωθούν τα μαθήματα στα σχολεία οι σύλλογοι διδασκόντων, οι σύλλογοι γονέων τα σχολικά συμβούλια κάνοντας τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς, μεταξύ άλλων, κοινοποιούν στη δημοτική αρχή την έκθεση τους με τις αναγκαίες επισκευές στα σχολεία.
Τότε αρχίζει, δεν θα έπρεπε, ο γνωστός πονοκέφαλος για τους δημάρχους και τους επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Συνήθως τα χρήματα είναι λίγα, οι χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία περιορισμένες και τα προβλήματα πολλά.
Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση, τα τελευταία χρόνια, καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση και εμπλοκή της στα ζητήματα της Εκπαίδευσης και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων είναι αρμοδιότητα των δήμων και οι δήμαρχοι που αναλαμβάνουν τη διοίκηση ενός δήμου, θεωρητικά, έχουν μελετήσει το θέμα. Οπότε, δήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει να είναι έτοιμοι, να έχουν σχέδιο, για να επισκευάσουν τα σχολεία και να τα παραδώσουν την επόμενη σχολική χρονιά έτοιμα στους μαθητές.
Οι δικαιολογίες «δεν υπάρχουν χρήματα», δεν «υπάρχει κωδικός», δεν «υπογράφει ο πάρεδρος», "όλα τα σχολεία έχουν προβλήματα" , "οι προηγούμενοι είχαν εγκαταλείψει τα σχολεία" οι χρηματοδοτήσεις είναι περιορισμένες, ρίχνοντας παράλληλα τις ευθύνες στο «σκληρό» κράτος δεν αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι θέματα πολιτικά που οφείλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να αντιμετωπίσουν. Τα κτίρια πάντα θα χρειάζονται συντήρηση, τα σχολεία τα οποία καθημερινά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μαθητών χρειάζονται επιπλέον φροντίδα.
Και επειδή, όλες οι δημοτικές παρατάξεις δηλώνουν, με κάθε ευκαιρία, ότι η παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να προσπαθήσουν, ώστε να βρουν μια μόνιμη λύση και να υπάρχουν τα χρήματα κάθε χρόνο για τις συντηρήσεις - επισκευές των σχολείων. Με άλλα λόγια να βρουν τον τρόπο, π.χ. να δημιουργήσουν έναν κουμπαρά, ένα "μόνιμο ταμείο" για τις επισκευές στα σχολεία!
Στο "μόνιμο ταμείο" επισκευών και συντήρησης σχολικών κτιρίων θα "στηθεί", μπαίνοντας οι χρηματοδοτήσεις της πολιτείας, αλλά και άλλοι πόροι που θα επιλέξουν οι δημοτικές αρχές για να ενισχύσουν το ταμείο. Άλλοι πόροι που θα συμπληρώνουν το ποσό της πολιτείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να αυξηθεί, μπορεί να είναι: α. έκτακτα χρήματα που έρχονται στους δήμους, β. χρήματα από ενοίκια ακινήτων, γ. χρήματα από την εκμετάλλευση δημοτικών αναψυκτήριων, δ. πρόστιμα, ε. ίσως, κάποιο μικρό τέλος στα ανταποδοτικά τέλη. κ.λπ.
Παράλληλα οι δημοτικές αρχές μπορούν να αναζητήσουν για το "μόνιμο ταμείο", χρήματα α. από προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης, β. χορηγίες γ. ή να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες για δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και έσοδα στο ταμείο.
Παράδειγμα ο Δήμος Κερατσινίου -Δραπετσώνας έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πολύ «δυνατό» μόνιμο ταμείο επισκευών-συντηρήσεων και να ξενοιάσει. Έσοδα του ταμείου μπορούν να είναι τα 250 έως 300 χιλιάδες ευρώ που έρχονται κάθε χρόνο από την κεντρική κυβέρνηση για επισκευές (ΣΑΤΑ), ένα ποσοστό 40% από τα χρήματα, εκτός προϋπολογισμού, που κάθε χρόνο δίνει η cosco από την εκμετάλλευση του λιμανιού (φέτος το ποσό ήταν περίπου 1,25 εκατομμύρια ευρώ) και ένα ποσοστό 30% από τα έσοδα της εκμετάλλευσης των αναψυκτηρίων στα λιπάσματα. Είναι απλό και εύκολο, απλώς χρειάζεται πολιτική απόφαση και τόλμη.
Το "μόνιμο ταμείο" επισκευών και συντήρησης σχολικών κτιρίων α) θα έχει άμεσο θετικό αποτέλεσμα στα σχολεία, αφού λεφτά θα υπάρχουν για ετήσιες συντηρήσεις και θα σταματήσει η "μουρμούρα" , β) θα σταματήσει τη σχέση εξάρτησης σχολείων-πολιτευτών, όπου διευθυντές σε απόγνωση ή πρόεδροι συλλόγων γονέων προσπαθούν να πείσουν ή να καταφέρουν τον πολιτευτή να δώσει την εντολή ή να μεσολαβήσει, γ) θα σταματήσει τα παράπονα σχολείων και συλλόγων γονέων για το πιο σχολείο έχει καλύτερη μεταχείριση και δ) θα απαλλάξει τους δημάρχους από τον πονοκέφαλο! …δεν είναι και λίγο!