Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Διαβούλευση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου και ώρα 7μμ, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας καλεί τους δημότες και τους φορείς της πόλης να συμμετέχουν στη διαβούλευση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ). 
Το ΤΣΔΑ βασίζεται στο νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων που προβλέπεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και προτείνει δράσεις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.
Οι παρατηρήσεις  και οι προτάσεις  θα είναι πολύ χρήσιμες για την ολοκλήρωση του Σχεδίου. Μπορούν να σταλούν email :   tkritikou@keratsini.gr

Το ΤΣΔΑ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου. Η συνεδρίαση είναι ανοιχτή.
 
Το toπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (εδώ)

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Δήμαρχος Πειραιά για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, προχώρησε σε τοποθέτηση για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π, και έβαλε στο τραπέζι τη  θέση  "πρέπει να κάτσουμε ξανά στο τραπέζι της συζήτησης με την Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ" με άξονες συζήτησης το θέμα του ποσοστού των ανταποδοτικών που θα πρέπει να λαμβάνουν οι Δήμοι, θέματα επενδύσεων και θέματα γης.


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην τοποθέτησή του, τόνισε:
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του ΟΛΠ. Οι περισσότεροι είχαμε ταχθεί ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Αναφέρομαι και προεκλογικά, στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο 2014, αλλά και στην πορεία και θυμίζω ότι προκειμένου να υποστηρίξουμε αυτή μας την άποψη ως Δημοτική Αρχή, είχαμε φέρει και είχε ψηφιστεί η πρόταση μας για δημιουργία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που αν μη τι άλλο αφορά σε ένα μεγάλο κομμάτι του λιμανιού εντός των ορίων του Δήμου Πειραιά. Παρά τους όποιους προβληματισμούς μπορεί ο καθένας να εξέφραζε τότε, είχαμε εισηγηθεί τη δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ώστε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο η κρουαζιέρα που έχει να κάνει με τον τουρισμό, η σύνδεση με τα νησιά και με την άγονη γραμμή.
Δεν θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και να κάνουμε προτάσεις για άλλους Δήμους γιατί δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα. Η πρόταση είχε πάει στην τότε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, από την οποία δεν είχαμε λάβει απάντηση στο αίτημά μας. Ανέλαβε νέα κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου, θέσαμε στους αρμόδιους υπουργούς την πρότασή μας και δεν είχαμε λάβει κάποια θετική ή αρνητική απάντηση για να προχωρήσουμε στην όποια συζήτηση.
 Η πρώτη επίσημη απάντηση ήρθε στον Δήμο Πειραιά στις 11 Σεπτεμβρίου 2015. Υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα και ήταν αρνητική. Βεβαίως αρμόδια να απαντήσει σε μια τέτοια πρόταση είναι η Κυβέρνηση και όχι το ΤΑΙΠΕΔ.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, διότι όταν τον Μάιο προεκλογικά, οι περισσότερες δημοτικές παρατάξεις αναφερόμασταν υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα, υπήρχαν και αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες υποστήριζαν το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν, αλλά είναι πολύ λίγες στο σύνολο του κοινοβουλίου.

Συνέντευξη του δημάρχου για την περιοχή της Ανάπλασης!

 Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας στην Αλεξάνδρα Χριστακάκη και στον Χρυσόστομο Λουκά στο ραδιοφωνικό σταθμό STOKOKKINO τόνισε ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς, όχι μόνο του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, αλλά του ευρύτερου Πειραιά, θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα Λιπάσματα, αλλά και για το δημόσιο Λιμάνι, το οποίο αποτελεί σημαντικό επενδυτικό κεφάλαιο για το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Βρεττάκος αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου της κυβέρνησης που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στην βουλή, και με την οποία θα εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του χώρου του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων Μποδοσάκη στην Δραπετσώνα.
«Είναι σημαντικό που η λαϊκή βούληση, μέσα από αγώνες μπόρεσε να εκφραστεί μέσα σε μια πρόταση νόμου, αλλά δεν μας αρκεί αυτό και επαγρυπνούμε», τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Δεν θα ανεχτούμε να πάμε ακόμη έναν αιώνα πίσω. 
Δεν λέμε ότι είμαστε κατά της επιχειρηματικότητας, αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί η χρήση γης. Δεν μπορεί να δραστηριοποιείται διυλιστήριο δίπλα σε γειτονιές που μένουν άνθρωποι, ούτε μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να ρυθμίζει ακόμα και τους συντελεστές δόμησης, όπως ισχύει μετά τον νόμο Μανιάτη. Όλα αυτά θα κατοχυρώσουν την λαϊκή βούληση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αλλά εμείς επαγρυπνούμε μέχρι τέλους», υποστήριξε ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας.
Παράλληλα ο κ. Βρεττάκος ξεκαθάρισε ότι, «Εμείς θέλουμε να παραμείνει στο δημόσιο όχι μόνο ο χώρος «Λιπασμάτων», αλλά και ολόκληρο το λιμάνι. Δεν γίνεται να ιδιωτικοποιούμε τα πιο ισχυρά μας χαρτιά», τόνισε. «Δεν υπερασπιζόμαστε το δημόσιο που είχε στηριχτεί στο πελατειακό κράτος. ΄Ομως η προοπτική κέρδους που θα έχει το δημόσιο από τα λιμάνια δεν γίνεται να παραγκονιστεί», έσπευσε να υπογραμμίσει.
Οι δήμαρχοι Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον κ. Δρίτσα για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, ενώ το Σάββατο 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση από συλλογικότητες, φορείς και ομάδες πολιτών στην πρώην βιομηχανική ζώνη Λιπασμάτων Μποδοσάκη, στην Δραπετσώνα.

Ακούστε τη συνέντευξη:
http://www.stokokkino.gr/details.php?id=1000000000017155
 

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Στην κυβέρνηση ο «γόρδιος δεσμός»

 Κάτι γίνεται... αλλά τι; 
Νέο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του υπουργού ναυτιλίας και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ρίχνει όμως το «μπαλάκι» στη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ)... "Κληθήκαμε να προχωρήσουμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού με βάση την εισήγηση του ΟΛΠ..."
Μπέρδεμα! "Τα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ  τα οποία διόρισε η κυβέρνηση, η παλιά, δεν υπακούουν στις επιλογές της;


Στην κυβέρνηση ο «γόρδιος δεσμός»
Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου 
Απέναντι από το ΤΑΙΠΕΔ τάχθηκε χθες με δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας σχετικά με την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και της Σύμβασης Παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ, που θα χαρακτηρίσει τις σχέσεις του νέου ιδιοκτήτη του 51% των μετοχών του ΟΛΠ με το ελληνικό Δημόσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι «αυτόνομο όργανο» και τον πρώτο λόγο στην υπόθεση τον έχει η κυβέρνηση. 
Ο Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι 1» επιβεβαίωσε ότι δεν εξαιρείται από τη Σύμβαση Παραχώρησης η περιοχή Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». 
Υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ έμαθε ότι στο προσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Ταμείο το θαλάσσιο μέτωπο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα δεν εξαιρείται από την παραχώρηση, γεγονός που το επισήμανε λέγοντας ότι αυτό αποτελεί αίτημα πολλών χρόνων και αγώνων, παραμένει ως τέτοιο και σ’ αυτό ανταποκρίθηκε και ο πρωθυπουργός. 
Ξεκαθάρισε ότι από δω και στο εξής αναλαμβάνει δράση το υπουργείο, ότι κυβέρνηση και υπουργείο θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις περαιτέρω εξελίξεις και, όπως ανέφερε και στην τελετή παραλαβής του υπουργείου, θα διαβουλευτούν με τους πολίτες, τους δήμους, τους φορείς, τους εργαζόμενους για το θέμα. 
Εκανε γνωστό επίσης ότι θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πειραιά και τους άλλους δημάρχους της περιοχής, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη τη Δευτέρα ή την Τρίτη. 
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου «εάν υπάρξει ενδεχομένως σύγκρουση με το ΤΑΙΠΕΔ», ο υπουργός απάντησε και πάλι ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση και ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι αυτόνομο όργανο, ενώ σε άλλη ερώτηση «τι θα συμβεί εάν οι δανειστές επιμείνουν στη μη απόδοση του χώρου των Λιπασμάτων στην τοπική κοινωνία», ο Θ. Δρίτσας είπε: «Δεν μπορώ να το αποδεχτώ αυτό ως λογική που μπορεί να αποδεχθεί μια κυβέρνηση και δη της Αριστεράς. Το Δημόσιο δεν μπορεί να απεκδυθεί των δικαιωμάτων του». 

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα... τρέχουμε!

Η ξαφνική κοινή δήλωση  Δήμου Κερατσινίου και ΠΕ Πειραιά την εβδομάδα μετά τις εκλογές, μετά από μία μεγάλη περίοδο ησυχίας, εκνευριστικής, για το θέμα της «ανάπλασης των λιπασμάτων» για κάποιους ήταν παρέμβαση στον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει στον κυβερνών κόμμα, κάποιους άλλους τους παραξένεψε. 
Τις επόμενες μέρες τα δημοσιεύματα με πιο χαρακτηριστικό, το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. 
Η «Εφ.Συν.», αποκάλυψε την ηλεκτρονική αλληλογραφία (εδώ) μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΠ, το Ταμείο κινείται αυτόνομα ζητώντας από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά να του παραχωρήσει σημαντικά «φιλέτα» γης του παραλιακού μετώπου των δήμων της Β΄ Πειραιά.
Το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται μάλιστα και μεγαλόψυχο και προσφέρει στον ΟΛΠ ορισμένες «εξαιρέσεις» μικρών τεμαχίων γης και συγκεκριμένα ένα τμήμα της περιοχής του Πορθμείου Περάματος και ένα τμήμα του λιμενίσκου αλιέων στο Κερατσίνι.
Παράλληλα από τα ίδια δημοσιεύματα υπήρξαν πληροφορίες ότι έγιναν συναντήσεις (εδώ) της δημοτικής αρχής με τους προέδρους του ΤΑΙΠΕΔ και του ΟΛΠ, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, και για τις οποίες δεν υπήρξε ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο και δεν ενημερώθηκαν ή ακόμα δεν κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής εφόσον και εάν στο τραπέζι είχαν πέσει  προτάσεις αντίθετες με τις πάγιες θέσεις του δήμου. 
Στις ούτως ή άλλως υποτονικές αντιδράσεις του τελευταίου χρόνου, καταλυτικό ρόλο είχαν: η τροπολογία Λαφαζάνη, η οποία σερνόταν 3 μήνες στα συρτάρια του υπουργείου και ουσιαστικά κοίμισε κάθε αντίδραση, λόγω υπερβολικής εμπιστοσύνης(;) και η απόφαση –εκτόνωση του δημοτικού συμβουλίου, "η ιστορική" σύμφωνα με τα πανηγυρικά δελτία τύπου (εδώ), η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ στο σύνολο της και δίκαια διεκδικεί τον χαρακτηρισμό, πλέον, ως απόφαση «κουρελόχαρτο». 

Σήμερα με τη διαπραγματευτική του τακτική το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει στα χαρτιά αυτά που είδη έχει παραχωρήσει ο ΟΛΠ στους Δήμους και δίνει πίσω, παρουσιαζόμενο ως μεγαλόψυχο, το λιμανάκι των αλιέων στο Κερατσίνι! 
Πιθανόν μετά από «πιέσεις» να προσφέρει και τις υπόλοιπες περιοχές που ήδη είχαν παραχωρηθεί, μιας και ο μεγάλος στόχος είναι να μεταβιβαστούν με την πώληση του ΟΛΠ τα περισσότερα στρέμματα της περιοχής, χωρίς μεγάλες αναταράξεις! Θεωρητικά κάποια στιγμή, την κατάλληλη, μπορεί να προσφερθεί και ένα κομμάτι γύρω από τα λιπάσματα με το εργοστάσιο λιπασμάτων για να δημιουργηθεί μία ενοποιημένη έκταση με την υπάρχουσα ιδιοκτησία του δήμου, και για την οποία ο Δήμος θα παρουσιάσει σχέδιο ανάπλασης σύμφωνα με την προεκλογική δήλωση στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο. 
Πάντως ανεξάρτητα των εξελίξεων με το ΤΑΙΠΕΔ, εάν πραγματικά ενδιαφέρει η ιδέα της ανάπλασης της περιοχής, όχι βέβαια η προεκλογική θέση 640 στρέμματα δάσους, όσων με ευκολία πλειοδοτούσαν, όλοι οφείλουν να κινητοποιηθούν. 
Οι εξελίξεις δεν θα περιμένουν και αυτή τη φορά, πραγματικά η ιδέα της ανάπλασης βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο! Και νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 2014, όπου η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βιομηχανική και βιομηχανίες ετοιμάζονται για να λειτουργήσουν και το μνημόνιο προβλέπει πώληση του ΟΛΠ με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Από εδώ και πέρα καλό είναι, να σταματήσουν οι τουφεκιές εκατέρωθεν. Ποιος είπε τι και πότε, ποιος κατέθεσε ιδέες οι οποίες όμορφα ακούγονται και δεν εφαρμόζονται, ολίγον ενδιαφέρει! Προτάσεις οι οποίες ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτα, πέρα από το να περιφρουρηθεί η καθαρότητα και η αγωνιστικότητα, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες ή τελικά στον απέναντι (ισχυρό) να πάρει την απόφαση ας περιμένουν.  Οι ολιγωρίες και οι ευθύνες, ίσως,  αποδοθούν από τον ιστορικό του μέλλοντος!
Τώρα προέχει, α. η επίσημη ενημέρωση των δημοτών για τα σχέδια, τις προτάσεις, τις συναντήσεις, (τόσα φυλλάδια μοιράστηκαν για να υποστηριχτεί η μαθητική εβδομάδα στον κινηματογράφο «Μελίνα», ένα μικρό περιεκτικό έντυπο για το κορυφαίο θέμα της περιοχής, την ανάπλαση, γιατί δεν κυκλοφόρησε;) και β. η εφαρμογή, σε πρώτη φάση, της «ιστορικής απόφασης», έστω και ετεροχρονισμένα! 
Και από εκεί και πέρα, δράσεις στην περιοχή, δημιουργία κινήματος αντίστασης και διεκδίκησης με ενωτικό πλαίσιο!
ΥΓ. ...Α! προς το παρόν οι "φιλολογικές βραδιές" μπορούν να περιμένουν!

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αγοράζεις τον ΟΛΠ; Έχεις και μπόνους

Στις ειδήσεις της Τρίτης μάθαμε ότι ακολουθούνται διαδικασίες - εξπρές για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά με στόχο το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του να έχει περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ είναι πιθανό να λάβει και επιπλέον εκτάσεις εκτός του λιμανιού, όπως αρχαιολογικούς χώρους, στρέμματα λιμενικής ζώνης και οικόπεδο που επρόκειτο να γίνει το Κέντρο Υγείας της περιοχής
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο ΟΛΠ έγινε ανώνυμη εταιρεία, το 1999, του παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το σύνολο της λιμενικής ζώνης μέχρι το Πέραμα. 
Με τη σειρά του ο Οργανισμός παραχώρησε εκτάσεις του παράκτιου μετώπου στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, κρατώντας για οικονομικούς λόγους μόνο τη χρήση των κτιρίων που βρίσκονταν στο χώρο του λιμανιού. 
Συγκεκριμένα στο δήμο παραχωρήθηκαν, μεταξύ άλλων:
  • 100 στρέμματα λιμενικής ζώνης
  • ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστράκι που βρίσκεται πάνω από την Ε2 πύλη του λιμανιού
  • το παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας που ξεκινά από το τέλος της Ε1 πύλης του λιμανιού.
  • το λιμάνι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι,
  • ένα οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στα σύνορα με το δήμο Περάματος, για να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, που θα εξυπηρετεί και το Πέραμα και τη Νίκαια. Μάλιστα η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί και ο φάκελος είναι έτοιμος να υποβληθεί για τη χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.
Στις συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφηκαν μεταξύ του ΟΛΠ και του Δήμου αναφέρεται ρητά ότι ο Οργανισμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ακυρώσει μονομερώς τη σύμβαση παραχώρησης οποιασδήποτε από τις παραπάνω εκτάσεις και να τις συμπεριλάβει ξανά στην ιδιοκτησία του. Κάτι που σημαίνει ότι το ίδιο δικαίωμα θα έχει και ο επόμενος ιδιοκτήτης του λιμανιού του Πειραιά, αν δεν αλλάξει κάτι... 

Συνεχείς διαπραγματεύσεις

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Η προσφυγική κρίση της Ευρώπης

Με απλά λόγια: Η προσφυγική κρίση της Ευρώπης


"Να εξαιρεθεί το θαλάσσιο μέτωπο των «Λιπασμάτων Δραπετσώνας»"

 Τη σαφή εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του συγκροτήματος των λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ, ζητούν με κοινή τους δήλωση η περιφερειακή ενότητα του Πειραιά και η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Οι δύο φορείς προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια έπειτα από πληροφορίες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα ότι το θαλάσσιο μέτωπο δεν εξαιρείται και περιλαμβάνεται τελικά στη νέα σύμβαση παραχώρησης την οποία τροποποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. 

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ Π.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ- ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι (13/9) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα της αξιοποίησης του πρώην Συγκροτήματος Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι «… έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης».
Η ΠΕ Πειραιά θεωρεί ότι η δήλωση κινείται κατ’ αρχήν σε θετική κατεύθυνση και αναμένει την ψήφιση, το ταχύτερον δυνατόν, της σχετικής ρύθμισης που θα δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να επιλυθεί με θετικό τρόπο το χρονίζον πρόβλημα των «Λιπασμάτων».
Η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής προϋποθέτει τη σαφή εξαίρεση του θαλάσσιου μετώπου του Συγκροτήματος των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, από το νέο σχέδιο παραχώρησης που καταρτίζει το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το θαλάσσιο μέτωπο δεν εξαιρείται και περιλαμβάνεται στη νέα, υπό κατάρτιση, σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΤΑΙΠΕΔ.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων: Το κόστος στους δημότες

 Ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων: Αυξήσεις «φωτιά» από το 2016 – Το κόστος στους δημότες
Κατακόρυφη αύξηση αναμένεται από 1/1/2016 στην ταφή απορριμμάτων που δεν έχουν υποστεί εργασίες επεξεργασίας, καθώς με την είσοδο στο νέο έτος, ενεργοποιείται διάταξη του νόμου 4042/2012 που επιβάλλει πρόσθετο ειδικό τέλος.
Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει επιβολή πρόσθετου τέλους 35 €/τόνο από το πρώτο έτος εφαρμογής του και ετήσια αύξηση 5 €/τόνο, έως του ποσού των 60 €/τόνο, για την ταφή αποβλήτων που δεν έχουν υποστεί εργασίες επεξεργασίας. Ο νόμος 4042/2012 προέβλεπε αρχικά την επιβολή του ειδικού τέλους από το 2014, αλλά ακολούθησαν δύο νέες παρατάσεις.
Εάν εφαρμοστεί, στους επόμενους τέσσερις μήνες το κόστος ταφής στους δήμους της Αττικής σχεδόν θα διπλασιαστεί από τα 45 €/τόνο στα 80 €/τόνο και θα υπερδιπλασιαστεί στους δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, από τα 23 €/τόνο στα 58 €/τόνο.
Αναλυτικότερα, για τα επόμενα έτη το κόστος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων για τον ΧΥΤΑ Φυλήςθα ανέλθει: Το 2016: 80 €/τόνος. Το 2017: 85 €/τόνος. Το 2018: 90 €/τόνος. Το 2019: 95 €/τόνος.Το 2020: 100 €/τόνος. Το 2021: 105 €/τόνος
Για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης το κόστος ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων για τα επόμενα έτη θα ανέλθει: Το 2016: 58 €/τόνος. Το 2017: 63 €/τόνος. Το 2018: 68 €/τόνος. Το 2019: 73 €/τόνος.Το 2020: 78 €/τόνος, Το 2021: 83 €/τόνος

Το κόστος στους δημότες

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εκλογές …στη γειτονιά μας

Ο Σύριζα διατυπώνοντας αυτή τη φορά λόγο διαφορετικό, μεταρρυθμιστικό, πιο ορθολογικό, πήρε εντολή (για πρώτη φορά) να εφαρμόσει, με το δικό του τρόπο, τη συμφωνία - μνημόνιο και όχι να το καταργήσει ή να το διαπραγματευτεί. 
Το στοίχημα στο τέλος θα είναι, εάν καταφέρει να περάσει ανώδυνα τις μεταρρυθμίσεις, να κάνει μεγάλες αλλαγές και τομές στο κράτος, με δημιουργία θέσεων εργασίας και κινήσεις για τη διαπλοκή - διαφθορά όπως έχει εξαγγείλει.
Στην περιοχή μας θα έχει 3 βουλευτές. Την Ν. Κασιμάτη, την Ε. Καρακώστα, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής (παλιά δημοτική σύμβουλος για πάρα πολλά χρόνια στον δήμο Κερατσινίου) και δεν θα έχει την αγωνία του Π. Λαφαζάνη, μιας και στη "θέση του" θα βρίσκεται ο εκ μετεγγραφής πρώην υπουργός κ. Βίτσας. 
Στους χαμένους των χτεσινών εκλογών είναι το Ποτάμι, το οποίο εκτός από τα μικρά ποσοστά, έχασε και την έδρα του, ("ένα μικρό χαστούκι" και για τη μεταχείριση στη Μ. Ηλιοπούλου, η οποία από δεύτερη στη προηγούμενες εκλογές βρέθηκε χωρίς λόγο και αιτία τρίτη στη λίστα), η Λαϊκή Ενότητα η οποία δεν έβγαλε βουλευτή και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. 
Η Δημοκρατική συμπαράταξη δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή και συγκέντρωσε ποσοστά μικρότερα από τον Ιανουάριο (Πασοκ, Δημάρ, Κίνημα Παπανδρέου). Αυτή τη φορά πήρε 6.043 ψήφους, ποσοστό 4,02%,  500 ψήφους παραπάνω από όσους είχε πάρει, τον Ιανουάριο το ΠΑΣΟΚ (5.589 ψήφους), όλοι μαζί είχαν πάρει 9.031 ψήφους. Είναι αξιοσημείωτο ότι 2012 μόνο το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 13.841 ψήφους.Το πάλαι ποτέ ισχυρό Πασόκ με τους 5 βουλευτές δεν υπάρχει πια, μετακινήθηκε προς τον Σύριζα και σε άλλους χώρους και είναι σίγουρο ότι οι πρόσκαιροι πανηγυρισμοί, σύντομα θα μετατραπούν σε βαθιά περισυλλογή.
Για το ΚΚΕ και ΝΔ δεν υπήρξαν αλλαγές στα πρόσωπα, όμως οι δυνάμεις τους μαζεύτηκαν έπεσε το ποσοστό τους, συνεχίζοντας την καθοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. 
 Στους νικητές συγκαταλέγεται και η Ένωση Κεντρώων με την εκλογή βουλευτή, άγνωστης μέχρι στιγμής προέλευσης και πολιτικής δράσης. Δυστυχώς η περιοχή μας θα έχει και πάλι βουλευτή από τη Χρυσή Αυγή με μικρή αύξηση του ποσοστού της στη β΄Πειραιά, αλλά με μείωση του πραγματικού αριθμού των πολιτών που επέλεξαν να στηρίξουν για μια ακόμα φορά τους ανθρώπους που ανέλαβαν επίσημα την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

 Δήμος Κερατσινίου –Δραπετσώνας και τα αποτελέσματα των εκλογών!

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Δήμος Κερατσινίου –Δραπετσώνας και τα αποτελέσματα των εκλογών!


Πιθανόν να υπάρξουν και "παρενέργειες" στον Δήμο Κερατσινίου –Δραπετσώνας από τα αποτελέσματα των εκλογών. 
Η στήριξη στη Λαϊκή Ενότητα σε συνδυασμό με τις διαφορετικές απόψεις για το δημοψήφισμα, το μνημόνιο, για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η φτώχεια, η ανεργία, οι ελλείψεις στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια υγεία κ.λπ. φαίνεται ότι θα έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία της δημοτικής παράταξης που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου.

Ήδη την προεκλογική περίοδο υπήρξε σαφής διαφοροποίηση, 8 στελεχών, με ολόθερμη ανακοίνωση στήριξης στον σύριζα, στελέχη που ενώ βρίσκονται στο κυρίαρχο ρεύμα του σύριζα, το οποίο στήριξε και έδωσε τη νίκη στη δημοτική κίνηση (ποιος ξεχνάει την ντουντούκα στις γειτονιές), εκτός των διαφορών στε πολιτικά θέματα, βρίσκονται εκτός θέσεων αντιδημάρχων, έχουν επικουρικές αρμοδιότητες και ουσιαστικά τη διοίκηση ασκεί μια στενή ομάδα στελεχών γύρω από τον δήμαρχο. 

Ίσως το επόμενο διάστημα, εάν δεν βρεθεί η δύσκολη ισορροπία, να υπάρξουν οι πρώτες "συγκρούσεις" και διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ομάδας, τόσο για ζητήματα πολιτικής όσο και ζητήματα κατανομής των θέσεων διοίκησης για την υλοποίηση της όποιας πολιτικής. 
Από τη μια πλευρά θα υπάρχει η σκληρή αντιπολίτευση της ομάδας που στηρίζει την Λαϊκή Ενότητα (Λαφαζάνη), σε αποφάσεις και πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες θα έχουν σχέση με την υλοποίηση της συμφωνίας (μνημόνιο 3) και θα αφορούν τους δήμους και από την άλλη, η ομάδα των στελεχών που πιστεύουν στην πολιτική βήμα –βήμα αξιολογώντας τις πραγματικές συνθήκες, με αναγκαίους συμβιβασμούς κάποιες φορές, στηρίζοντας ουσιαστικά μια νέα πολιτική πρόταση μεταξύ Κέντρου και Αριστεράς! 
Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον γιατί βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο έτος της θητείας της νέας δημοτικής αρχής...

Αποτελέσματα στον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Στην Β' Πειραιά, εκλέγονται
με τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Δημ. Βίτσας, Ν. Κασιμάτη, Ε. Καρακώστα.

με τη ΝΔ εκλέγεται ο Γ. Τραγάκης, 

με το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, 

με τη Χρυσή Αυγή ο Γ. Λαγός, 

με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Δημ. Καμμένος 

και Ένωση Κεντρώων η Μεγαλοοικονόμου Θεοδ.


Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκίνησε το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου!

Στο πλαίσιο της πολιτικής έμπρακτης στήριξης των λαϊκών οικογενειών της πόλης που έχουν πληγεί από την φτώχεια και την ανεργία ξεκίνησε τη λειτουργία το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 

Είναι, ίσως, το πρώτο μεγάλο έργο της δημοτικής αρχής, το οποίο έγινε  μετά από μεθοδική  και αθόρυβη εργασία. 
Αξίζουν πολλά μπράβο στους υπαλλήλους, στους εμπνευστές και στους επικεφαλής της προσπάθειας! 
Το κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου βρίσκεται στη γωνία Μ.Ασίας 51 & Μουδανιών στα Ταμπούρια, στο κτήριο της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας (Μ. Ασίας και Μουδανιών), το οποίο έχει διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα. 


Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν ως δικαιούχοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο μπορούν να απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου επί των οδών Γ. Αφάρα 101 & Αναλήψεως στην Δραπετσώνα. 
 
Τα οικονομικά κριτήρια για την συγκεκριμένη παροχή είναι τα εξής:
Α) για τα μοναχικά άτομα το πραγματικό εισόδημα (όχι τεκμαρτό) να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. Β) για ζευγάρι ή οικογένειες με κοινωνικό οικονομικό πρόβλημα το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται κατά 1.200 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος με τελικό εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Γ) για άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη ή ίση του 67% το ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 με τελικό εισόδημα έως 9.000 ευρώ. Δ) Σε περίπτωση ενοικίου αφαιρείται από το δηλωθέν εισόδημα το ποσό των 150 ευρώ ανά μήνα, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα ακίνητα. Ε) Για οφειλέτες δανείου α΄κατοικίας αφαιρείται από το δηλωθέν εισόδημα το ποσό των 150 ευρώ ανά μήνα, εφόσον το δάνειο καταβάλλεται, δεν υπάρχουν άλλα ακίνητα και διαμένουν στην συγκεκριμένη κατοικία.  εδώ επιπλέον πληροφορίες

Μια μέρα πριν τις εκλογές

 Αρθρογράφος: Γιώργος Νικολάου.Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Μια μέρα πριν τις εκλογές, και αφού προβληματίστηκα πολύ αν θα πρέπει να γραφτούν και να δημοσιοποιηθούν αυτές οι γραμμές, αποφάσισα ότι από το να το μετανοιώσω αργότερα γιατί δεν τόκαμα, ας πάρω καλύτερα το ρίσκο να εκφράσω φωναχτά τις σκέψεις μου, υφιστάμενος και τις συνέπειες από την ηχώ τους.

Αυτό το οχτάμηνο του πυκνού πολιτικού χρόνου που έτρεξε από τις εκλογές μέχρι σήμερα με γέμισε ανάμεικτα συναισθήματα σε σχέση με το πώς ασκήθηκε η εξουσία από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας. Ο αρχικός ενθουσιασμός εναλλάσσονταν με την αμφιβολία, την απογοήτευση, την ανυπομονησία, το θυμό, τον ενθουσιασμό, την ελπίδα και δωσ’ του πάλι απογοήτευση, σε συνδυασμό με την καχυποψία που γεννούσε η ιστορική γνώση των αδέξιων χειρισμών της αριστεράς όταν βρίσκονταν μπροστά σε κρίσιμες καταστάσεις.
Το τρίτο μνημόνιο, μετά το ηχηρό ΟΧΙ του λαού στους εκβιασμούς των ευρωπαίων εταίρων μας, θα μπορούσε, πράγματι, να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα μιας έκρηξης αγανάκτησης, αλλά και απογοήτευσης, για το déjà vu της πολιτικής συμπεριφοράς της αριστεράς στη χώρα μας, η οποία, μπροστά στα δύσκολα αμφισβητεί την ίδια την πολιτική νομιμοποίησή της και το δικαίωμά της να κυβερνήσει και να πάρει κρίσιμες αποφάσεις στο όνομα του ελληνικού λαού, ο οποίος την έφερε στην εξουσία.

Είχαμε, όμως, αποκρυπτογραφήσει και ερμηνεύσει τι ακριβώς ήθελε και περίμενε ο ελληνικός λαός από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι ακριβώς συνέθεταν το 36% των εκλογών του Γενάρη και ποιοι το 62% του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος; Πώς άραγε φαντάζονταν τη χώρα μετά τη διαπραγμάτευση, σε δύο, σε πέντε ή σε δέκα χρόνια;
Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι το 4,6% του ΣΥΡΙΖΑ του 2009 (πίσω και από το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη) μετατράπηκε σε 27% το 2012 και σε 36,34% το Γενάρη του 2015, γιατί ξαφνικά οι Έλληνες έγιναν ριζοσπάστες αριστεροί, υιοθετώντας την ακραία αντιευρωπαϊκή ρητορική της Αριστερής Πλατφόρμας και της Ίσκρα. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν, καταρχάς, μία αποδοκιμασία του διεφθαρμένου, ανάλγητου και απαξιωμένου πολιτικού μορφώματος που συνέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οπωσδήποτε, η αναζήτηση της ελπίδας για μια πιο ανθρώπινη, κοινωνικά δίκαιη και πατριωτική διακυβέρνηση της χώρας, απέναντι στο διαφαινόμενο ξεπούλημα της εθνικής κυριαρχίας που είχαν ήδη συναποφασίσει Σαμαράς και Βενιζέλος.
Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Λαφαζάνης, ο Λαπαβίτσας και ο Στρατούλης δεν ήταν συνεπείς με τις ιδέες τους, γιατί από το Γενάρη ακόμη, αλλά και μέσα στην κυβέρνηση, είχαν καταστήσει σαφή τον αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό τους και τη διάθεσή τους για έξοδο από την Ευρωζώνη. Βρίσκονταν όμως σε αρμονία με το εκλογικό σώμα που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Bloomberg: Τα τρία σενάρια των εκλογών...

...το καλό, το κακό και το άσχημο...

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα κριθεί στο νήμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η συζήτηση για το...
σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Η Ελλάδα, γράφει το πρακτορείο, μπορεί να οδηγηθεί σε συζητήσεις διαρκείας για το σχηματισμό κυβέρνησης που ενδεχομένως θα δυσκολέψουν την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας. 
Η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα μετά τις εκλογές λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. Ο μέσος όρων των τελευταίων 10 δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρό προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο topontiki.gr, γράφει το Bloomberg, το αποτέλεσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι ισόπαλο. 
Στη συνέχεια το πρακτορείο περιγράφει τα τρία πιθανά μετεκλογικά σενάρια.

Το καλό σενάριο
Σύμφωνα με το Bloomberg, το καλό σενάριο θα είναι να σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας με ισχυρή εντολή υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, στην οποία θα ηγείται είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. λέει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης αναλυτής στη Royal Bank of Scotland Group Plc.
Ο Λευτέρης Φαρμάκης αναλυτής στη Nomura International, υποστηρίζει ότι το καλό σενάριο θα ήταν μία συγκυβέρνηση της ΝΔ με πιο μετριοπαθή κόμματα. 

Το «κρυφό» κούρεμα του ελληνικού χρέους...

Πόσο κοστίζει πραγματικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους; Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου συμπεραίνει ότι...
η παράταση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων οδηγούν σε κρυφό κούρεμα δισ.
Η Ελλάδα καταβάλλει ήδη πολύ χαμηλούς τόκους για τα δάνεια που έχει λάβει, ενώ η αποπληρωμή του δανείου θα ξεκινήσει μετά το 2020. Στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης, μάλιστα, γίνεται λόγος για μια νέα παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 20 ή και 30 έτη. 
Οικονομολόγοι από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου υπολόγισαν πόσο ακριβώς κοστίζει ο τρόπος αυτός ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Η ελάφρυνση του χρέους, που προκαλεί τόσο έντονες δημόσιες συζητήσεις, συντελείται ήδη», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι οικονομολόγοι». Βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών, η σημερινή αξία των δανείων υποχωρεί στο ήμισυ επί της ονομαστικής αξίας. 
 
Έμμεσο κούρεμα σχεδόν 100 δις ευρώ 

Χαραυγή: Η εγκατάλειψη έχει όνομα!

Λες και δεν πέρασε μια μέρα!

Το κείμενο (εδώ) δημοσιεύτηκε πριν από 7-8 χρόνια, πριν από κάποια προεκλογική περίοδο. 

Από τότε ελάχιστα από αυτά που αναφέρονται στο κείμενο έχουν αλλάξει! Σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση με την Ψυτάλλεια, όμως τα περισσότερα είναι όπως περιγράφονται, λες και δεν πέρασε μια μέρα! 
Δυστυχώς η Χαραυγή είναι μία από τις περιοχές η οποία βιώνει μια ιδιότυπη απομόνωση για χρόνια, η οποία άτυπα συνεχίζεται από τετραετία σε τετραετία! 

Σήμερα, η πιο εγκαταλειμμένη περιοχή του Κερατσινίου, η Χαραυγή, για ανεξήγητους λόγους, δεν είναι πρώτη προτεραιότητα ή καλύτερα προτεραιότητα.
 Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην περιοχή δεν έγινε  ούτε η τυπική "λαϊκή συνέλευση" που έγινε σε άλλες περιοχές, ο κινηματογράφος "Κατερίνα", στα όρια Ευγένειας -Χαραυγής δεν ήταν στο σχεδιασμό του καλοκαιριού, στο θεατράκι Χαραυγής δεν έγινε καμία πολιτιστική εκδήλωση, παρά μόνο η ετήσια παράσταση καραγκιόζη, η ΝΑΦΘΑ ρημάζει και ερημώνει (εδώ), για το θέμα της παραχώρησης χώρων από τη ΔΕΗ(πρωτόκολλο 96) δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, η πλατεία Πόντου έχει να αναπαλαιωθεί από τότε που δημιουργήθηκε, η συγκοινωνία έχει σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει σύνδεση με το κέντρο της πόλης, ο περιβάλλον χώρος γύρω από την ιχθυόσκαλα δέχεται μεγάλη επιβάρυνση με τις γνωστές συνέπειες, οι δρόμοι έχουν τα προβλήματα τους, και οι παιδικές χαρές περιμένουν την περίφημη αναβάθμιση που έχει εξαγγελθεί για όλες τις παιδικές χαρές του δήμου!
Σε αυτό το σκηνικό, αξίζει να τονιστεί  για το σχολείο της Χαραυγής, από τα πιο παλιά της περιοχής,  με σοβαρά προβλήματα τα οποία έχουν επιβεβαιώσει με εκθέσεις τους ειδικοί, ενώ μετά από προσπάθειες των συλλόγων γονέων και φορέων της περιοχής μπήκε στο πρόγραμμα επισκευών, δεν επισκευάστηκε! Αποφασίστηκε οι επιδιορθώσεις - παρεμβάσεις σε αυτό να γίνουν εν καιρώ, ενώ είναι γνωστό ότι εργασίες με αποξηλώσεις δαπέδων και σκαλωσιές δεν μπορούν να γίνουν σε περίοδο λειτουργίας του σχολείου! 
Η  εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής ανησυχεί, έχοντας κυρίως παλιές, κακιές εμπειρίες:  "Μήπως εν καιρώ δεν υπάρχουν οι δυνατότητες, αντικειμενικές και οικονομικές για να ολοκληρωθεί το έργο;"  Προς το παρόν υπάρχει η πολιτική διαβεβαίωση ότι ακολουθείται, πλέον, άλλος δρόμος στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων! 

Αναγκαία διευκρίνηση: η αναφορά στο παλιό κείμενο γίνεται με την ελπίδα ότι θα ιδρώσουν λίγο όσοι ασχολούνται με τα κοινά, διοίκηση και αντιπολίτευση, και με την ευχή η νέα δημοτική αρχή και οι δημοτικοί σύμβουλοι, να ασχοληθούν αυτή τη φορά πιο ενεργά με τα προβλήματα των κατοίκων της Χαραυγής!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ανοιχτό Κάλεσμα σωματείων και συλλογικοτήτων για τις 18/9


Ανοιχτό Κάλεσμα σωματείων και συλλογικοτήτων για τις 18/9
Σωματεία και συλλογικότητες καλούν κάθε σωματείο, συλλογικότητα, σύλλογο, μαθητική κοινότητα, τους γονείς, τους δασκάλους, τις αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές κινήσεις, αλλά και κάθε εργαζόμενο, άνεργο και νεολαίο να συμμετάσχει μαζικά στην Αντιφασιστική πορεία τιμής και μνήμης στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα.
Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Δύο χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα οι φασίστες, παρά την απομόνωση και τη λαϊκή κατακραυγή, συνεχίζουν να σπέρνουν το δηλητήριό τους προσπαθώντας να προβάλλουν ένα νέο, πιο κοινωνικό πρόσωπο βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στα πλαίσια της κρίσης, της φτώχειας και της εξαθλίωσης του λαού.
"Η 18η του Σεπτέμβρη πρέπει να αποτελέσει το μαζικό και αποφασιστικό ξεκίνημα για την ανάπτυξη ενός αντιφασιστικού κινήματος το οποίο με κεντρικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και με δράσεις στις γειτονιές και τους κοινωνικούς χώρους δε θα αφήσει τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι και να ξαναβγούν στο δρόμο. Το χρωστάμε στη μνήμη του Παύλου."
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 18/09 ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ στις 18.00 στο μνημείο του Παύλου Φύσσα.
Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Π.Ε.Ν.Ε.Ν
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑ
Τοπική Επιτροπή ΕΙΝΑΠ Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας
Εργατική Λέσχη Κερατσινίου Δραπετσώνας
Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά
ΚΕΕΡΦΑ Κερατσινίου-Νίκαιας *Το κάλεσμα είναι ανοιχτό προς υπογραφές σωματείων, συλλόγων και συλλογικοτητων περισσότερα: Εργατική Λέσχη Κερατσινίου εδώ

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

41 προτάσεις για διδακτικές επισκέψεις

Εξερευνήστε 41 προτάσεις για διδακτικές επισκέψεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα

1) ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2) ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» – ΓΚΑΖΙ
3) ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΙΟΥΛΙΑΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Ν. ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ
4) ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (Διδακτικές επισκέψεις σχολείων) 2015-2016
5) ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
6) ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
7) ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
8) ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ (ΕΜΣΤ)
9) ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ – ΛΟΥΔΙΑ – ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
10) Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
11) ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
12) ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
13) ΘΕΑΤΡΟ BADMINTON – ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
14) ΘΩΡΗΚΤΟ Γ. ΑΒΕΡΩΦ
15) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Και δήλωση για τα Λιπάσματα...

Στο τέλος της ομιλίας του Α. Τσίπρα στο Κερατσίνι υπήρξε και αναφορά - δήλωση για την περιοχή μας και ειδικότερα για την Ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα)! Καταγράφεται με την ελπίδα να μην μείνει μόνο δήλωση, αλλά να γίνει πράξη.
 Η αναφορά στην ομιλία του Α. Τσίπρα: "Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. 
Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. 
Μια ρύθμιση που, επιπλέον, δίνει τη νομική βάση στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.
 Σας εγγυώμαι προσωπικά: θα είναι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησής μας στις 21 Σεπτέμβρη. 
Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα θα έχουν ζωή, όποια και όσα συμφέροντα κι αν έχουν συνασπιστεί απέναντί μας." εδώ

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Μια "απόφαση σταθμός" στα αζήτητα...




Στις 9/3/15 το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε «μετά βαΐων και κλάδων» και πήρε  απόφαση (εδώ), η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική, "απόφαση σταθμός", με πανηγυρικό δελτίο τύπου. 
Τότε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας δήλωνε την αταλάντευτη απόφασή του να διεκδικήσει την περιοχή της πρώην λιμενοβιομηχανικής ζώνης συνολικής έκτασης 640 στρ., με στόχο τη μετατροπή της σε περιοχή εκτεταμένου πρασίνου με χρήσεις και δραστηριότητες που αφορούν αθλητισμό, πολιτισμό, εκπαίδευση, υγεία, αναψυχή.

Από τότε πέρασαν έξι μήνες και η απόφαση αυτή έμεινε στα αζήτητα! Για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για ανάπλαση της περιοχής δεν υπάρχουν νέα. Για  την απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης που φέρεται σαν ιδιοκτήτης η Εθνική τράπεζα δεν ακούστηκε κάτι. 
Η εντολή για διεκδίκηση περιορίστηκε σε δηλώσεις και «φιλολογικές» συναντήσεις. Στην αρχή, όταν ήταν "ζεστά τα πράγματα", προέκυψε  μια εκδήλωση - πορεία εναντίον των νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής, με διαφορετικά καλέσματα φορέων και παράταξης που διοικεί τον Δήμο.

Ενδιάμεσα, μετά τη δημοσιοποίηση της γνωστής τροπολογία του πρώην υπουργού ΥΠΕΚΑ, η οποία αράχνιασε σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου, και ποτέ δε συζητήθηκε,  υπήρξε ένα διάστημα απόλυτης χαλάρωσης στις γνωστές αναπαυτικές πολυθρόνες του 2ου ορόφου, εν αναμονή των καλών νέων που δεν ήρθαν ποτέ!
Κι έτσι πέρασαν οι μήνες και σήμερα που τα νέα δεν είναι καλά (ΤΑΙΠΕΔ προ των πυλών), με δηλώσεις επανέρχεται στο προσκήνιο (εκλογές είναι η αιτία;)  το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. 
Βέβαια, είναι καλό να επανέρχεται το θέμα, αλλά με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση, όχι ως ουρά εξελίξεων, και κυρίως, όχι εθιμοτυπικά, γιατί σε λίγο θα αρχίσει να  φέρνει προς την ιστορία με το μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο κάθε Σεπτέμβρη έχει την τιμητική του!

Πάντως ένα χρόνο μετά, όπου στην εξουσία βρίσκεται η νέα διοίκηση της πόλης, για το κορυφαίο θέμα της περιοχής, πάνω στο οποίο χτίστηκε και η ρητορική της αντίστασης της παράταξης που διοικεί οι προσδοκίες δεν δικαιώθηκαν, ήταν μεγάλες.  Δυστυχώς και από αυτή τη διοίκηση ακολουθείται η πεπατημένη, δηλώσεις και δελτία τύπου!  Οι ενέργειες, πρωτοβουλίες,  αντιδράσεις για το θέμα είναι "χλιαρές".
 Ιδιαίτερα  δε,  το γ’ μέρος της απόφασης το οποίο αφορούσε δράσεις για την ανάπλαση, την επικοινωνιακή προβολή της υπόθεσης «ανάπλαση,  και το οποίο θα οικοδομούσε κίνημα διεκδίκησης και παρέμβασης, στο μεγαλύτερο του μέρος δεν υλοποιήθηκε! Επιβεβαιώνοντας το διαχρονικό  που λέει ότι, οι «ιστορικές» αποφάσεις λειτουργούν ενίοτε ως βαλβίδα ασφαλείας για εκτόνωση τη δεδομένη στιγμή… Σε κάθε περίπτωση,  η ευθύνη χρεώνεται σε όσους οφείλουν να υλοποιήσουν την "απόφαση σταθμό" και αδρανούν! 
Για την ιστορία το Γ΄μέρος της απόφασης «κουρελόχαρτο» προέβλεπε:

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Οι σχολικές επιτροπές στην εποχή των capital controls

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και τα προβλήματα είναι πολλά. 
Ένα ακόμα πρόβλημα, μετά τα κενά και τα προβλήματα με την καθαριότητα λόγω της δυσκολίας πρόσληψης καθαριστριών είναι η κάλυψη των δαπανών της περιόδου του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς τα τρέχοντα  λειτουργικά έξοδα των σχολείων είναι δύσκολο να πληρωθούν λόγω των capital controls.
Ο λόγος της ταλαιπωρίας είναι, ότι στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό για την κάθε σχολική επιτροπή, με τελικούς όμως δικαιούχους όλες τις σχολικές μονάδες του κάθε Δήμου (οι οποίες στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι εκατοντάδες), υπάρχει ο περιορισμός των 420 ευρώ ανάληψη ανά εβδομάδα!! Δηλαδή κάθε Δήμος μπορεί να διαθέτει μετρητά μόνο 420 ευρώ την εβδομάδα για όλα του τα σχολεία!! 
Κάποιοι δήμοι είχαν μετρητά και έδωσαν στα σχολικά συμβούλια για τις ανάγκες της έναρξης της σχολικής χρονιάς, όμως  το πρόβλημα είναι σημαντικό για την πλειοψηφία των Δήμων και των σχολείων. Τελευταία, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα στους διευθυντές των σχολείων αντί να κάνουν αναλήψεις να μεταφέρουν ηλεκτρονικά τα χρηματικά ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών τους ή όποιους άλλους καλούνται να πληρώσουν για τα λειτουργικά έξοδα  των σχολείων. Όμως το πρόβλημα υπάρχει γιατί πολλοί προμηθευτές επιθυμούν μετρητά! 
 Σε κάθε περίπτωση μια ενδιάμεση λύση, με αύξηση του εβδομαδιαίου ποσού για κάθε σχολική επιτροπή ή  η έκδοση χρεωστικής κάρτας με συγκεκριμένο μηνιαίο όριο για κάθε σχολείο, μπορεί να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα.
Επειδή οι μέρες περνούν, άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τον Δήμο για να υπάρξει λύση, είτε τοπικά με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας στις σχολικές επιτροπές και στα σχολεία, είτε πανελλαδικά με παρέμβαση προς την ΚΕδΕ!  
Η ΚΕΔΕ έχει τη δυνατότητα με ενέργειες προς υπουργούς και τράπεζες σε πρώτο επίπεδο να βοηθήσει για να απεγκλωβιστούν  οι σχολικές επιτροπές από τον περιορισμό των capital controls.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Επαναλειτουργία των Καλλιτεχνικών Τμημάτων

Επαναλειτουργία των Καλλιτεχνικών –Εκπαιδευτικών Τμημάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με ανακοίνωση του κάνει γνωστό ότι θα επαναλειτουργήσει, μετά από διακοπή 3 ετών (κλείσιμο της ΔΗΚΕΠΑ), τα καλλιτεχνικά-εκπαιδευτικά τμήματα για παιδιά αλλά και ενήλικες.  

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται η τιμή συμμετοχής στα προγράμματα, ούτε διευκρινίζεται εάν τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν. Μετά τις ιδιαίτερα "τσουχτερές τιμές" που ανακοινώθηκαν για τη συμμετοχή σε προγράμματα του κολυμβητηρίου (εδώ), όπου υπάρχει χρέωση ακόμα και στους ανέργους, ίσως να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για δωρεάν παροχή των προγραμμάτων, ώστε να υλοποιηθεί και η προεκλογική δέσμευση για δωρεάν πρόσβαση όλων των δημοτών στα κοινωνικά αγαθά (...δομές άθλησης και πολιτισμού)!
 
O αρχικός προγραμματισμός του Δήμου στόχευε στην έναρξη των μαθημάτων τον Οκτώβριο του 2015. Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις όμως και η προκήρυξη των εθνικών εκλογών οδήγησαν σε πάγωμα των διαδικασιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μεριμνούν ώστε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι διαδικασίες να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, με σκοπό τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση της έναρξης των μαθημάτων. 
Ωστόσο, ο Δήμος μας είναι σε θέση να δέχεται αιτήσεις από όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα καλλιτεχνικά-εκπαιδευτικά τμήματα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: politismos@keratsini.gr

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στο Τμήμα Πολιτισμού-Αθλητισμού : 213-2074-673/674

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:

ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (Κιθάρα κλασική-ηλεκτρική / Πιάνο/ Αρμόνιο/ Βιολί
Κρουστά (Drums- Παραδοσιακά κρουστά)/Μπουζούκι /Σύγχρονο Τραγούδι/Θεωρία-Σολφέζ- Μουσική Προπαιδεία /Χορωδία/Ορχήστρα)

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (Ζωγραφική Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων/Πηλός-Κατασκευές/ Σκίτσο- Κόμικ/Αγιογραφία/ Ψηφιδωτό /Ξυλογλυπτική/ Φωτογραφία/Εικαστικές Χειροτεχνίες π.χ. Μάσκα, Κόσμημα κ.α.)
ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ (Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί-/Κλασικός Χορός/ Μοντέρνος Χορός –Τζαζ-/HIP-HOP/Σύγχρονος Χορός /Λάτιν -Ευρωπαϊκοί Χοροί)
ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟΥ -ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ(Θεατρικό Παιχνίδι / Θεατρικό Εργαστήρι / Κατασκευή Σκηνικών/ Κινηματογράφος π.χ. σκηνοθεσία, σενάριο κ.α.)

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Το ταξίδι αυτό...

Μυτιλήνη- Σκάλα Συκαμιάς: Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ τα καραβάνια της προσφυγιάς καταφτάνουν! Γυναίκες, παιδιά και νεαροί άνδρες ξεφορτώνονται τα περιττά και με ένα σακίδιο ξεκινούν το ταξίδι. 

Τις τελευταίες ημέρες παντού στην Μυτιλήνη η κατάσταση είναι οριακή. Η Λέσβος ένα νησί με πρόσφυγες παντού,  ένα "νησί προσφυγικός καταυλισμός"! 
Οι εθελοντές, υπάρχουν εθελοντές, παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι κάτοικοι ζουν οριακές καταστάσεις, αλλά αντέχουν, βοηθούν και προσφέρουν! Οι άνδρες του λιμενικού και της αστυνομίας καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ανάμεσα στον πόνο, την απελπισία, τα νεύρα, τα γεμάτα απορία παιδικά μάτια, τους πονηρούς, έχουν δύσκολο ρόλο! 

 Στο Δημοτικό κήπο της Μυτιλήνης, στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι, στην παραλία, στο κοντινό δασάκι, πολύχρωμες σκηνές δίνουν «ζεστασιά» σπιτιού σε οικογένειες κουρασμένες, πονεμένες, θαρραλέες ...μέρες πολλές, μετά τη βίαιη απομάκρυνση από τα σπίτια τους. 
Κανείς δεν ησυχάζει μακριά από το σπίτι του, τα παιδιά όμως βρίσκουν τον τρόπο, ξεχνιούνται, ξεκινούν το παιχνίδι. 
Λίγο πιο πέρα, οι νέοι, σε απόμερες γωνιές απλώνουν το κορμί τους πάνω σε χαρτόκουτα και προσπαθούν να ησυχάσουν ...να ονειρευτούν! 
Κι έτσι περνούν τα βράδια… 

Και μετά, το άλλο πρωί, με τον ήλιο να φωτίζει ό,τι η νύχτα είχε σβήσει και το πλοίο, ελπίδα που έρχεται και φεύγει, και δίνει δύναμη για τη δύσκολη συνέχεια, για την καλύτερη ζωή…    
(Φωτογραφίες: Ταξίδι στη Μυτιλήνη 5/9/2015.)