Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Στους δήμους θα δουλεύουν το καλοκαίρι οι καθαρίστριες των σχολείων


Στην καθαριότητα των υπηρεσιών των δήμων και των ΝΠΔΔ θα απασχολούνται μόλις κλείσουν τα σχολεία οι καθαρίστριες που απασχολούνται σε αυτά. Δικαιούνται την κανονική άδεια που λαμβάνουν και οι υπόλοιποι δημοτικοί υπάλληλοι. 

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Εκδηλώσεις στο πάρκο Σελεπίτσαρι!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 29 Μαΐου

Εγκαίνια Έκθεσης
(19:00, Εκθεσιακός Χώρος)
Θεατρικό Δρώμενο
Τμήμα Θεατρικού Παιχνιδιού Ταμπουρίων
Διδασκαλία - Επιμέλεια: Δέσποινα Μαλλιαρού
(19:00, Εκθεσιακός Χώρος)

Παράσταση Λάτιν
Τμήματα Νέων και Ενηλίκων Αμφιάλης / Ταμπουρίων / Ευγένειας/ Αγίου Μηνά
Διδασκαλία – Χορογραφία: Φιλιώ Περπιράκη, Μαρία Καλογεράκου και Νίκος Κουμπαρούλης(20:00, Ανοικτό Θέατρο)

Δευτέρα 30 Μαΐου Ιουνίου
Ανοικτό Μάθημα: Ζωγραφική
(19:00, Εκθεσιακός Χώρος)

Σκέψεις… για το «κίνημα των αγανακτισμένων»

Επιστολή από τη Βαρβάρα Σεβδαγιάν 
Η ιδέα ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης όταν ένας πολίτης κάθισε καταμεσής... και είπε "κουράστηκα".... Από την επομένη μέρα μαζεύτηκαν και άλλοι ...και άλλοι... και άλλοι.... 
Οι αγανακτισμένοι....πέρασαν τα σύνορα της Ισπανίας και η ιδέα αυτή έφτασε και στη Ελλάδα...χωρίς επεισόδια μόνο με αγανάκτηση...
Στην πλατεία συντάγματος εκατοντάδες με υπνόσακους συντροφεύουν την ιδέα... Η Βουλή, ο Άγνωστος Στρατιώτης το κέντρο της Ελλάδας πλημμύρισαν, η πλατεία Συντάγματος που είναι πάντα γεμάτη τώρα είναι ξέχειλη από κόσμο αγανακτισμένο... Το κλίμα για πρώτη φορά είναι ειρηνικό, με τραγούδια, με πάθος, με ιδέες, με απόψεις... Αυτό κλίμα μπορεί να κερδίσει...

Η αλήθεια των νέων που δεν κάθονται στον καναπέ τους για να σχολιάζουν... Η αλήθεια των νέων στους δρόμους, η σιωπή τους, η οργή τους. Είναι κάτι πραγματικά μαγευτικό, μια σοβαρή διαμαρτυρία... Χωρίς ακρότητες αλλά με αποφασιστικότητα... Η οικονομική κρίση έχει σαρώσει την Ελλάδα... μα πιο πολύ τους νέους (44% έχει φτάσει η ανεργία σε ανθρώπους έως 27 χρονών). Οι νέοι παλεύουν… Για μια δουλειά, για την φτώχεια, για την απαξίωση, για τους κόπους τόσων χρόνων...
Με κομμένη την ανάσα οι πολιτικοί παρακολουθούν, βλέποντας όλο αυτό τον κόσμο να κάνουν το σύνταγμα σπίτι τους. Τα πολιτικά κόμματα παρακολουθούν αμήχανα. Οι νέοι δεν τα εμπιστεύονται, αμφισβητούν τα πάντα... 

ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ....η φωνή των αγανακτισμένων. Μια λέξη, μια φωνή… Αγανάκτηση που εκφράζει δυσαρέσκεια … Αγανάκτηση που εκφράζει οργή... "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ"...."ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ'" ..." ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ'"...
Αυτή η διαμαρτυρία είναι αληθινή... ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ...ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ

Το αντίδοτο στην απάθεια

Δείτε το παρακάτω video και θα καταλάβετε γιατί κάποιοι δεν θέλουν τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά και πως το επιτυγχάνουν:


Ντέιβ Μέσλιν: το αντίδοτο στην απάθεια by tvxorissinora


Τα τοπικά συμβούλια επηρεάζουν τη ζωή μας στον τόπο που μένουμε. Τότε γιατί στην ουσία δεν συμμετέχουν περισσότεροι από εμάς; Είναι απάθεια; Ο Ντέιβ Μέσλιν λέει όχι.
Δείτε το παρακάτω video και θα καταλάβετε γιατί κάποιοι δεν θέλουν τη συμμετοχή του κόσμου στα κοινά και πως το επιτυγχάνουν:

Η ταυτότητα του Ντέιβιντ Μέσλιν γράφει «Χορογράφος Κοινοτήτων» κάτι μάλλον ακριβές μιας και η κύρια ενασχόληση του 29χρονου Καναδού είναι ακριβώς αυτή: να προσπαθεί να κάνει τις κοινότητες να λειτουργήσουν προς όφελός τους.

Το κύριο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει; Η απάθεια. Μόνο επιφαινόμενη, σπεύδει να επισημάνει. Υποστηρίζει ότι η απαθής στάση και ο κυνισμός, δεν είναι πηγαία χαρακτηριστικά των πολιτών μιας κοινότητας αλλά συνέπεια επτά κυρίαρχων εμποδίων που μας κρατάνε από το να παίρνουμε μέρος σε αυτές, ακόμα και όταν πραγματικά ενδιαφερόμαστε.
Όσο τα εμπόδια αυτά υπάρχουν, η πολιτική δράση φαντάζει «σαν προσπαθείς να τρέξεις πάνω σε ένα τοίχο από τούβλα». Ο ίδιος, παραμένει αισιόδοξος:
[...] δεν προσπαθώ να είμαι αρνητικός πετώντας όλα αυτά τα εμπόδια και εξηγώντας τι βρίσκεται στο δρόμο μας. Ακριβώς το αντίθετο: Πραγματικά νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι υπέροχοι και έξυπνοι και ότι νοιάζονται. Αλλά ότι, όπως είπα, ζούμε σε αυτό το περιβάλλον όπου όλα τα εμπόδια μπαίνουν στο δρόμο μας. Όσο πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι, οι δικοί μας γείτονες, είναι εγωιστές, χαζοί και τεμπέληδες, τότε δεν υπάρχει ελπίδα. Αλλά μπορούμε να αλλάξουμε όλα αυτά τα πράγματα που ανέφερα. Μπορούμε να ανοίξουμε το δημαρχείο. Μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε το εκλογικό μας σύστημα. Μπορούμε να δημοκρατικοποιήσουμε τους δημόσιους χώρους.
Το κύριο μήνυμα μου είναι, αν μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε την απάθεια, όχι ως ένα είδος εσωτερικού συνδρόμου, αλλά ως ένα πολύπλοκο δίκτυο πολιτισμικών εμποδίων που ενισχύουν την αποχή, και αν μπορούμε ξεκάθαρα να ορίσουμε, μπορούμε να ταυτοποιήσουμε, ποια είναι αυτά τα εμπόδια, και μετά αν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί συλλογικά για να αποκαθηλώσουμε αυτά τα εμπόδια, τότε τα πάντα είναι εφικτά.
Ο υποτιτλισμός έγινε την Κάτια Δερμιτζόγλου κι επιμελήθηκε από τον Βαγγέλη Μαμαλάκη για το TED. tvxs.gr

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ο ΟΛΠ! Νέα δεδομένα για την περιοχή μας;

 Νέα δεδομένα για την περιοχή μας μετά την ανακοίνωση για πώληση του ΟΛΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση προβλέπεται πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών. 

Οι εξελίξεις προ μηνύονται ραγδαίες και αναμένονται αντιδράσεις από τους δήμους, καθώς βάσει των σχεδίων, η δημόσια περιουσία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το παραθαλάσσιο μέτωπο του Πειραιά, της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Περάματος και τμήμα της Σαλαμίνας, θα περάσουν στον έλεγχο ξένων συμφερόντων. Ήδη ο Δήμαρχος Πειραιά δήλωσε ότι το λιμάνι δεν πωλείται! 

Σίγουρα τα δεδομένα αλλάζουν για την περιοχή καθώς αλλιώς διαπραγματεύεσαι με μία δημόσια εταιρεία και αλλιώς με μία ιδιωτική που θα έχει αγοράσει την εταιρεία και την περιουσία της. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα πουληθεί. 

Σίγουρα όμως το επενδυτικό πρόγραμμα θα επανεξεταστεί από μια ιδιωτική εταιρεία ή ένα νέο στρατηγικό επενδυτή και ίσως σχέδια όπως η Πολιτιστική ακτή περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Ακόμα και η ιστορία με την «Ανάπλαση», αν ανοίξει ποτέ, θα μπει σε άλλες βάσεις! 

Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν όλους αυτούς που τόσα χρόνια διαμαρτυρόταν και ζητούσαν μια σοβαρή διαπραγμάτευση με τον ΟΛΠ. Δυστυχώς για τη δημοτική αρχή, οι εξελίξεις δικαιώνουν και αυτούς που αντέδρασαν στους πανηγυρισμούς μετά τη συνάντηση του Ιανουαρίου της δημοτικής αρχής Δραπετσώνας - Κερατσινίου με τον ΟΛΠ. Τότε μετά την «χειμερινή επαναστατική γυμναστική», ως "κατάληψη παραγόντων" χαρακτηρίστηκε, μετά τη συνάντηση με τη διορισμένη διοίκηση που δεν ήθελαν! συμφωνήθηκαν πολλές επιτροπές μεταξύ δήμου και ΟΛΠ, που δεν γνωρίζουμε αν συνεδρίασαν ποτέ, παραπέμποντας ουσιαστικά τα θέματα στις καλένδες! 

Χάθηκε χρόνος. Τότε οι υπεύθυνοι έμειναν με τη χαρά ότι ο ΟΛΠ τους δέχτηκε, υποχώρησε(;) και συμφώνησε για κοινές επιτροπές και το θέμα 5 μήνες τώρα ...ξεχάστηκε. Γεγονός ακατανόητο, αν συνυπολογίσει κάποιος τη βιασύνη με τα έκτακτα δημοτικά συμβούλια, τα φλογερά δελτία τύπου, και τις χαρούμενες φωτογραφίες! 

Μήπως έστω και τώρα, αντί να μείνουμε στις άκρως επαναστατικές δηλώσεις που ετοιμάζονται, πρέπει να διεκδικήσουμε από τον ΟΛΠ αυτό που θεωρούμε καλύτερο για την πόλη μας; Μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε αντισταθμιστικά οφέλη μέσω εκτέλεσης έργων ή ακόμα και νομοθετική ρύθμιση να αποδίδεται στο Δήμο ένα ποσοστό των εσόδων των λιμένων για την επιβάρυνση της περιοχής; 
Μήπως πρέπει κάποτε να βλέπουμε και την ουσία και όχι μόνο τη ...φωτογραφία; Μήπως;

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ο πεισματάρης σερ Άλεξ Φέργκιουσον.


Απόψε είναι τελικός του Champions League μεταξύ Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πρόσωπο της βραδιάς είναι ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Το κείμενο είναι από την Lifo, το αναδημοσιεύουμε, προσυπογράφοντας την επισήμανση του κειμένου... κλείνοντας το μάτι σε καλούς φίλους που ρίσκαραν, ρισκάρουν και σκέφτονται τις "νέες ζαριές". "Το μεγάλο του ποδοσφαιρικό μυαλό, εκτός από τις τεχνικές και τα συστήματα, είχε μια μεγάλη αρχή: Μπορείς να ρισκάρεις τα πάντα, αλλά όχι την προσωπική σου φήμη και τη φήμη της ομάδας".

 < Πολλοί λένε ότι κερδίζει επειδή φορά το ίδιο σκουφί ή το ίδιο εσώρουχο. Αυτοί που ξέρουν μιλάνε για έναν εργατικό και διορατικό άνθρωπο, που θα θυσίαζε τα πάντα, εκτός από τη φήμη της ομάδας που προπονεί. Οι 39 τίτλοι (και αν κερδίσει το Σάββατο 40) της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια απλή αλλά και σημαντική απόδειξη.

•To Σάββατο, όπως και κάθε Σάββατο, υπάρχουν δεκάδες πράγματα να κάνεις στην Αθήνα. Αυτή την εβδομάδα, για έναν και μοναδικό λόγο όμως, η Αθήνα, όπως και όλες οι μεγάλες πόλεις του πλανήτη, θα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο Λονδίνο και το Γουέμπλεϊ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί ο φετινός τελικός του Champions League μεταξύ των δύο πιο πετυχημένων ομάδων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια: της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κοιτώντας τις προσωπικότητες και των δύο ομάδων, βλέπεις πολλά ονόματα για να πιαστείς: Μέσι, Ρούνεϊ, Γκιγκς, Τσάβι, Ινιέστα, Φέρντιναντ. Μπορούν να γραφτούν χιλιάδες λέξεις για τους παραπάνω άσους, αλλά όσες κόλλες χαρτί και να γεμίσεις, δεν φτάνουν για να περιγράψουν τον θρύλο του προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον. Οι 47 τίτλοι που έχει κατακτήσει ως προπονητής φτάνουν και περισσεύουν, ώστε να βάλω μια τελεία εδώ.


Το μανιφέστο των διαδηλωτών της Ισπανίας!


Το κείμενο το αλιεύσαμε από την Αυγή. Αν αλλάξετε τα ονόματα, ταιριάζει απόλυτα και για  την Ελλάδα.
 Είναι τόσο αληθινά όλα αυτά που αναφέρονται, αλλά και τόσο ελληνικά! Σίγουρα αυτό που ξεκίνησε από την Ισπανία είναι λίγο πιο μεγάλο από μια απλή διαμαρτυρία, ίσως είναι κάτι παγκόσμιο. Η καταπίεση, εκμετάλλευση, η ελαφρότητα, η αλαζονεία, η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η τακτοποίηση των ημετέρων, η... μέθοδος των ανθρώπων κάθε εξουσίας, όλα αυτά και άλλα τόσα, έχουν συσσωρεύσει τόσο θυμό που ίσως οι εξελίξεις είναι ανεξέλεγκτες. 
...
"Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.
Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι. Όλοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Από τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών... Από το ότι οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι.
Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά. Όμως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.
Πιστεύουμε ότι:
-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων.
-Υπάρχουν βασικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.


Δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας απέναντι στον ΟΛΠ ο υπουργός


Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσωνας, δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας απέναντι στον ΟΛΠ, ο Υπουργός Θαλασσίων υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του νεοσύστατου Ειδικού Αναπτυξιακού Οργάνου Πειραιά (ΕΣΑΟΠ). 
Ο κ. Υπουργός μετά από ερώτημα του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή αποδέχτηκε «ότι υπάρχουν ζωτικής σημασίας τοπικά συμφέροντα από την λειτουργία του ΟΛΠ και ότι στόχος αυτής της νέας προσπάθειας είναι η αειφόρος ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».
 Από την πλευρά του ο κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη θέση του Υπουργού, η οποία μας ικανοποιεί ιδιαίτερα» και συνέχισε: «Ήμασταν και είμαστε αδιάλλακτοι απέναντι σε κάθε προσπάθεια γκετοποίησης του λιμανιού από τον ΟΛΠ και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε σαφές ότι δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που θίγει απροκάλυπτα τα συμφέροντα του Δήμου μας.»
Με συγκεκριμένες προτάσεις συμμετείχε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής στο νεοσύστατο Ειδικό Αναπτυξιακό Όργανο Πειραιά (ΕΣΑΟΠ) στη πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Μαΐου στο ΥΘΥΝΑΛ. 
Στόχος του νεοσύστατου οργάνου, που συγκροτήθηκε με κοινή υπουργική απόφαση, είναι ο καθορισμός στρατηγικών παρεμβάσεων στους Δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και η διαμόρφωση επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης, ο συντονισμός και η παρακολούθηση των δράσεων της ολοκληρωμένης παρέμβασης για την ανάπτυξη της περιοχής και η δημοσιοποίηση, ενημέρωση και προβολή των δράσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Κύριο θέμα της πρώτης συνεδρίασης ήταν ο καθορισμός των στρατηγικών στόχων του ΕΣΑΟΠ, η κατάθεση των Επιχειρησιακών Σχεδίων Ανάπτυξης των Δήμων και η συγκρότηση της Τεχνικής Γραμματείας.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής κατέθεσε πλήρη φάκελο με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου για την περίοδο 2011-2013, οι οποίες εντάσσονται στους παρακάτω άξονες:
Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας – Ενέργειας. 
Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της ποιότητας Ζωής. 
Ψηφιακή Σύγκλιση κυρίως με επέκταση των σχολικών δικτυακών υποδομών. 
Ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων με προστασία διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Ενίσχυση των κοινωνικών Υποδομών (δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Αναπήρων και εκμετάλλευση του νερού της Ψυτάλλειας για άρδευση). 
Αναπτυξη δικτύων επιχειρήσεων (δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών έντασης γνώσης / clusters), ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και δημιουργία Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας. 
Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της δημιουργίας χώρων πρασίνου και αναψυχής υπερτοπικού χαρακτήρα και τη δημιουργία ολοκληρωμένων ποδηλατοδρόμων. 
Δημιουργία χώρου υποδοχής μικρών ιστιοπλοϊκών σκαφών.  Το Γραφείο Τύπου, Κερατσίνι, 26/5/2011

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Παρουσίαση Μαθητικών Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων»


Ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας και η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σας προσκαλούν στις 5 Ιουνίου και ώρα 7:00 μ.μ. στο Πάρκο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Σελεπίτσαρι στην εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση Μαθητικών Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων».
Τα προγράμματα παρουσιάζονται από τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/σης Πειραιά κ. Μάγδα Σπανού και κ. Γιώργο Βούλγαρη.
Η εκδήλωση συνεχίζεται με την παιδική χορωδία του 31ου νηπιαγωγείου Πειραιά, το παιδικό δρώμενο του 1ου Ειδικού Σχολείου Κερατσινίου και το παιδικό δρώμενο της Α’ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου.

ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ

 Του Ζαχαρία Ζούπη, Πολιτικού Αναλυτή 
Τελικά αυτή η χώρα δεν "παίζεται με τίποτα". Γιατί όταν έχεις φτάσει στο χείλος της χρεωκοπίας και της καταστροφής και ακόμα συζητούνται ανοησίες, σημαίνει οτι υπάρχει συλλογική μυωπία, πριν απ' ολα του πολιτικού κόσμου, αλλά και στην συνέχεια όλων όσων έμαθαν να ζουν σε τεχνητή ευμάρεια και η χώρα να πορεύεται επί 30 χρόνια με ξέφρενους ρυθμούς δανεισμού για να μπορεί η κάθε ανεύθυνη  Κυβέρνηση να διορίζει χιλιάδες ακόμα και από τα παράθυρα, να εμφανίζει δήθεν κοινωνικό - φιλολαικό πρόσωπο με δανεικά και όλοι μαζί να ζούμε χαρούμενοι στην τελευταία "χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού" στην Ευρώπη. Ξεχνώντας προφανώς, ότι όλες αυτές οι χώρες κατέρρευσαν η μία μετά την άλλη μέσα σε ένα χρόνο ... 


Ας πάρουμε για παράδειγμα την αντιμετώπιση που είχε η φωνή αγωνίας της Ελληνίδας Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η γνωστή δήλωσή της. Προφανώς η κυρία Δαμανάκη δεν είναι μυθομανής. Κινείται σε κύκλους της Ευρωπαικής Ένωσης, μιλάει με Επιτρόπους, τεχνοκράτες, οικονομολόγους, εν γένει σοβαρότερους ανθρώπους από κάτι μεγαλοδημοσιογράφους που δείχνουν να ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο με το συμφέρον του Συγκροτήματος που ανήκουν παρά της χώρας. Δέχεται επομένως ερεθίσματα και θέλησε να εκπέμψει ένα ΣΟΣ σε μία χώρα που ένα τμήμα του πληθυσμού πιστεύει ότι " όλα είναι ένα ψέμμα ", ότι "όλα είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας κατά της Ελλάδας" και εν ολίγοις δεν τρέχει και τίποτα ... Που το κακό λοιπόν ;


Ας δεχτώ ότι έχει μια πολιτική βάση η παρατήρηση ότι ίσως να μην ήταν σκόπιμη τώρα μία τέτοια παρέμβαση, αν και ποτέ δεν θα καταλάβω γιτί σάυτή την χώρα είναι προτιμότερη 
η σιωπή, η μισή αλήθεια και ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες ώρες. Ωστόσο αυτά που λέχτηκαν και γράφτηκαν ξεφεύγουν του ορθού λόγου, της ανάγκης έστω να εξεταστεί "τι ήθελε να πει ο ποιητής". Άλλοι την επιπλήτουν γιατί μίλησε! Άλλοι ότι ανήκει σ άυτούς που θέλουν να τρομοκρατήσουν τους πολίτες "ώστε να περάσουν τα μέτρα". Άλλοι ανρωτιούνται αν ...θα παρέμβει ο εισαγγελέας !  Η "Αυγή" μάλιστα την χαρακτηρίζει "λαγό" του Γ.Παπανδρέου και σημειώνει ότι  "συνεχίζουν να τρομοκρατούν τους πολίτες ότι τον Ιούνιο δεν θα υπάρξουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις"!! Μιλάμε δηλαδή όχι απλά για φτηνούς συνωμοσιολόγους επηρεασμένους από το Βυζάντιο, αλλά και για εκφραστές μίας δίχως όρια πολιτικής αλητείας και για δείγμα επικίνδυνου τυχοδιωκτισμού κύκλων που επενδύουν στην πολιτική και οικονομική καταστροφή της χώρας .

Συνθήματα ...μόνο!






Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Ζώνης (Σ.Ε.ΣΩ.ΖΩ.)


 Λάβαμε email από εργαζόμενο της ζώνης από το οποίο ξεχειλίζει η αγωνία για τον πάλαι  ποτέ πνεύμονα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Το αναδημοσιεύουμε με την ευχή, η αγωνία, οι ελπίδες, οι αγώνες να βρουν το κατάλληλο έδαφος για τη σωτηρία της δουλειάς και του κλάδου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. 

"Μετά από πρωτοβουλία - κάλεσμα των εννέα μελών που εκλέχτηκαν στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, με τον συνδυασμό της Εργατικής Ενότητας, έγινε στο Δημαρχείο Περάματος συγκέντρωση - συζήτηση εκατοντάδων συναδέλφων.
   Επιθυμία μας να δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν όλες οι απόψεις και να προωθήσουμε την ενωτική δράση που απαιτείται αυτή την ύστατη στιγμή για τη σωτηρία της δουλειάς μας και του κλάδου της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας.
   Μέσα από πρωτόγνωρη μεγάλη συμμετοχή, ακούστηκαν οι απόψεις δεκάδων συναδέλφων και καταλήξαμε στη διαμόρφωση του σχεδίου « Προτάσεων για τη Σωτηρία της Ζώνης» και στη δημιουργία «Συντονιστικής Επιτροπής για τη Σωτηρία της Ζώνης  (Σ.Ε.ΣΩ.ΖΩ.)» που αποτελείται από συναδέλφους διαφορετικών ιδεολογικών, πολιτικών, παραταξιακών απόψεων, χωρίς αποκλεισμούς, που όμως μας ενώνει η αγωνία για το μέλλον της δουλειάς μας, για να μην οδηγηθούμε εμείς και τα παιδιά μας στην εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 Η επιτροπή είναι ανοιχτή, και σ’ αυτή έχουν θέση όλοι όσοι αγωνιούν για το μέλλον της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, από κάθε φορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το σχέδιο προτάσεων θα δοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (συνδικαλιστικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς) σε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις με σκοπό να καταθέσουν και τις δικές τους παρατηρήσεις και προτάσεις, ώστε ολοκληρωμένο πια να γίνει πρόταση κοινής δράσης όλων όσων το αποδεχτούν και το συνυπογράψουν.
 Για να συνεχίσουν να έχουν δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι, για να μην μπει λουκέτο σε εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύ κύκλο εργασιών των επισκευαζόμενων πλοίων.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια να γίνουν οι προτάσεις μας αποφάσεις της πολιτείας, και  οργανώνουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων για την άμεση διεκδίκηση τους. Σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις μας σας θέλουμε συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες."
Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία της Ζώνης  (Σ.Ε.ΣΩ.ΖΩ.)   sintonistikozonis@gmail.com

Αγανακτισμένοι ...Σύνταγμα

Στο δρόμο που χάραξαν οι Ισπανοί διαδηλωτές βαδίζει μία ελληνική ακτιβιστική ομάδα με την επωνυμία "Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα" η οποία καλεί τον κόσμο για ειρηνική διαδήλωση μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης facebook.
«Η λέξη 'Αγανακτισμένοι' δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο, απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα, χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας» αναφέρει η ομάδα.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

«Καλλιτεχνόραμα 2011: Εβδομάδα Δημιουργίας»


Σε κιβωτό του πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας αναδεικνύεται με το Καλλιτεχνόραμα, που εγκαινιάζεται την Κυριακή 29 Μαΐου στις 7 μ.μ., το παλιό λατομείο Σελεπίτσαρι του Κερατσινίου.
Στο Σελεπίτσαρι θα συγκεντρωθεί για μια εβδομάδα το απάνθισμα της ερασιτεχνικής δημιουργίας της πόλης, φιλοδοξώντας να συγκινήσει τους επισκέπτες, αλλά και να αποδείξει περίτρανα πως το Κερατσίνι εκτός από μούσα της λαϊκής ποίησης, διεκδικεί επάξια τον τίτλο της πόλης της ερασιτεχνικής δημιουργίας.


Επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους των καλλιτεχνικών τμημάτων της που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα παραστατικών και εικαστικών τεχνών, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Κερατσινίου, προσφέρει με το Καλλιτεχνόραμα ένα δυναμικό βήμα έκφρασης σε ερασιτέχνες δημιουργούς και εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες, οι οποίοι και συνιστούν τους καλύτερους πρεσβευτές του έργου της.

Πρόκειται για έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για το Κερατσίνι, καθώς αποτελεί το αποτέλεσμα της λειτουργίας των καλλιτεχνικών προγραμμάτων που παράγεται καθ’ όλη τη χρονιά και στα οποία συμμετέχουν 2.500 μαθητές αλλά και εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΔΗΚΕΠΟΚ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές δημιουργίες και ανοικτά μαθήματα, την απονομή του Διαγωνισμού Παιδικού Παραμυθιού με θέμα: «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην αγάπη τυλιγμένη», στον οποίο συμμετέχουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης, αλλά και μαθητικά καλλιτεχνικά δρώμενα στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

"Ψιλά γράμματα" για τη Δημοτική αρχή η "Επιτροπή Ανάπλασης"


Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες απορρίφτηκε η πρόταση που είχε προκύψει ως αίτημα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Τσιρίδη "Η δική μας Αναπλαση" για τη δημιουργία "Επιτροπής Ανάπλασης". 
Την επομένη μέρα της συνεδρίασης οι άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με το θέμα τα τελευταία 20 χρόνια, ένιωσαν πραγματική απογοήτευση γιατί προσδοκούσαν άλλη αντιμετώπιση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, άλλωστε αυτό που είχε μείνει και ως αίσθηση στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν η θετική στάση της δημοτικής αρχής στην πρόταση.
Με τη στάση αυτή η Δημοτική αρχή έχασε μια σημαντική ευκαιρία γιατί θα ακουμπούσε σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει ώρες για το θέμα, θα άνοιγε τη συζήτηση σε ένα δύσκολο θέμα και παράλληλα θα διαμόρφωνε θέση - πρόταση διεκδικιτική και συμφέρουσα για την περιοχή, η οποία θα είχε προκύψει μέσα από διαδικασίες συμμετοχής ανθρώπων που γνωρίζουν και ανθρώπων που ενδιαφέρονται.
Ουσιαστικά όμως χάθηκε και μια ευκαιρία να εμπλακούν καινούργια πρόσωπα στην ιστορία, να μάθουν και να ενεργοποιηθούν. 
Αυτή είναι η πρόκληση για την ομάδα που συμμετείχε στην επιτροπή που λειτουργούσε παλαιότερα, να αναλάβουν δράση και τρέξουν την ιδέα έστω και χωρίς τη δημοτική αρχή. Το χρέος τους προς την αρχή το έκαναν, τώρα προέχει το χρέος προς τους πολίτες της Δραπετσώνας.

Παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την επιστολή που δημοσιεύτηκε στο blog "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ": (...Όταν λοιπόν διατείνεσαι πως σε ενδιαφέρει να μειωθεί το ποσοστό των απεχόντων από τα κοινά και από τις εκλογές και σε ενδιαφέρει η σε βάθος πολιτικοποίηση του κόσμου, μήπως πιστεύεις πως αυτά θα συμβούν μια ωραία πρωία, έτσι εξ αποκαλύψεως; Εκτός και αν έχεις την πατροπαράδοτη νοοτροπία που για τα ασήμαντα επιδιώκεις την συμμετοχή των πολιτών και για τα σημαντικά επιδιώκεις να κάτσουν οι πολίτες στον καναπέ τους ή να πάνε όπου αλλού θέλουν, αρκεί να μη μπλέκονται στα πόδια της εξουσίας, στα πόδια σου, όπου υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν και ενοχλητικοί. Δε ξέρω ποια θα είναι η κατεύθυνση της Δημ.Αρχής. Θέλω να ελπίζω πως θάναι η καλύτερη. Αυτήν την απόφαση της όμως, πρέπει να τη ξανασκεφτούν, διότι για μένα είναι ένα από εκείνα τα σημάδια που προοιωνίζουν μια στάση αυταρχική και αντιδημοκρατική. Εσάς; 
Τώρα, θα μου πείτε ότι στην εποχή μας, που οι κακές μέρες φαίνεται να μην έχουν τελειωμό, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Δίκαιο έχετε. Νομίζω όμως πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και γιατί εν λευκώ – δίχως όρους και όρια - εξουσιοδοτούσαμε άλλους να παίρνουν αποφάσεις για μας. Ενώ το τραγούδι το λέει καθαρά: «φοβάμαι όλα αυτά που..…».) ολόκληρη η επιστολή εδώ


Για το ίδιο θέμα έγραψαν:
Γ. Τσιρίδης:  Απέρριψε η Διοίκηση την πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής Ανάπλασης
Ζ.Ζούπης: ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ (;) ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΖΑΝΗ

Ας προσέξει λίγο η δημοτική αρχή!


Αναδημοσιεύουμε τη σημερινή ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Γ. Τσιρίδη, ο οποίος με την αγωνία του ανθρώπου που γνωρίζει τα δημοτικά θέματα από τα μέσα, σχολιάζει τα συνεχόμενα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ελλείψεις και αδυναμίες!

.............................
"Ας προσέξει λίγο η δημοτική αρχή! Βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, και αν κολλήσει θα κολλήσει μαζί της και ο δήμος και κάποιες πλευρές της ζωής μας! Κάποιες δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται, πρέπει να λυθούν αμέσως!

.

Το αν θα τα πάει καλά ή όχι η δημοτική αρχή του Λουκά Τζανή, δεν είναι θέμα μόνο του Χρυσού, του Μελά, του Ζούπη, του Πατίδη, του Χρονόπουλου, του Τσούτσα, του Τσιρίδη κλπ. κλπ., των ανθρώπων δηλαδή που είτε ασχολούνται γενικά με τον δήμο, είτε διεκδικούν τη θέση του Τζανή. Δεν είναι θέμα μόνο των δημοτικών παρατάξεων ή των κομμάτων. Είναι ΘΕΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. Επηρεάζει η ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία της όποιας δημοτικής αρχής ουσιαστικές πλευρές της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας ή και των προοπτικών μας! Και σαν τέτοιο ζήτημα το αντιμετωπίζω εδώ!
-
Η δημοτική αρχή έχει κολλήσει σε κάποια σημεία. Στέκομαι σε δυο από αυτά:

1.- ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Τα σκουπίδια είναι το κυριότερο πρόβλημα του δήμου. Χωρίς προσωπικό και μηχανήματα, καθαριότητα δεν μπορεί να υπάρξει, και η δημοτική αρχή δεν έχει εξασφαλίσει ούτε προσωπικό ούτε μηχανήματα για να κάνει τη δουλειά της. Μέχρι τώρα τα καταφέρνει μέτρια. Ο ίδιος ο Λουκάς Τζανής και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομάκης δήλωσαν στο τελευταίο ΔΣ ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με την καθαριότητα. Σε λίγο η διοίκηση δεν θα τα καταφέρνει καθόλου αν δεν βρει προσωπικό για να καθαρίσει την πόλη.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΜΙΑ ΑΡΝΗΣΗ - ΕΚΠΛΗΞΗ (;) ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΖΑΝΗ

ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ


Του Ζαχαρία Ζούπη, Δημοτ.Συμβούλου- π.Αντιδημάρχου
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας μία έκπληξη (;) περίμενε τον φίλο Γιώργο Τσιρίδη, πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους που δεν γνώριζαν τις εσωτερικές συζητήσεις στην παράταξη " ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ -ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ", αλλά και μια σειρά ενεργούς πολίτες που δεν περίμεναν τέτοια συμπεριφορά του Δημάρχου Λουκά Τζανή απέναντι στην πρότασή τους, την διαθεσιμότητά τους και την θέλησή τους να προσφέρουν. Αναφέρομαι στην πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου Γ.Τσιρίδη να συγκροτηθεί μία ευρεία Επιτροπή που θα συζητάει, θα επεξεργάζεται θέματα και απόψεις και συνολικά θα προσπαθει να προωθήσει μαζί με την Δημοτική Αρχή την Ανάπλαση των Λιπασμάτων.
Επρόκειτο για μία πρόταση που είχε αναδειχθεί στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου " Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ", στην οποία συμμετείχαν κοντά στους 200 πολίτες που ειχαν συμφωνήσει να κατατεθεί μία τέτοια πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειωτέον δε, ότι μία τέτοια Επιτροπή στο πλαίσιο του Δήμου Δραπετσώνας λειτουργούσε επί σειρά ετών και ότι τώρα πια ήταν ευκαιρία να αναθερμανθεί η λειτουργία της, αλλά και να διευρυνθεί πολιτικά, αυτοδιοικητικά - παραταξιακά, κοινωνικά και γεωγραφικά στο πλαίσιο του ενιαίου πια Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και ενώ η Ανάπλαση της περιοχής έχει αναδειχθεί σε στρατηγικής σημασίας παρέμβαση για τη ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής Πειραιά και υπάρχει η αίθηση ότι αναμένονται εξελίξεις.

Καλλικράτης και σημαντικές αλλαγές στα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Τι άλλαξε με τον «Καλλικράτη»;
Κανόνες και Περιορισμοί στην πιστοληπτική πολιτική των ΟΤΑ. Εισαγωγή αυστηρών, κυρίως αναπτυξιακών, προϋποθέσεων στην πιστοληπτική πολιτική των Δήμων και των Περιφερειών, με παράλληλη απαγόρευση του δανεισμού για λειτουργικές δαπάνες.


Οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για τη λήψη δανείου από Δήμους και Περιφέρειες είναι οι εξής: α) το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε Δήμου/Περιφέρειας να μην υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων. β) το συνολικό χρέος του Δήμου/Περιφέρειας που προβαίνει σε δανεισμό να μην υπερβαίνει ποσοστό του 60% των συνολικών εσόδων του.Ως συνολικό χρέος θεωρούνται οι συνολικές μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του.
Τριμηνιαίες Εκθέσεις
Σύνταξη τριμηνιαίας έκθεσης για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η άποψη της μειοψηφίας και η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Προληπτικός Έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Εισαγωγή προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλους τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Παράλληλα, προβλέπεται η πραγματοποίηση γενικευμένου προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Έλεγχος στην πορεία Είσπραξης εσόδων
Έλεγχος της πορείας είσπραξης των εσόδων. Ο αρμόδιος επίτροπος έχει τη δυνατότητα εάν διαπιστώσει αδράνεια να παρέμβει είτε ορίζοντας ημερομηνία είσπραξης είτε παραπέμποντας τους διοικούντες το δήμο, εφ’ όσον η αδράνεια οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια.
Κεντρική Βάση Δεδομένων οικονομικών στοιχείων
Θεσμοθέτηση και λειτουργία της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων οικονομικών στοιχείων, στην οποία συγκεντρώνεται το σύνολο των κρίσιμων οικονομικών και στατιστικών δεδομένων. Από αυτή τη Βάση ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. Η μη ανταπόκριση στην σχετική υποχρέωση για παροχή στοιχείων συνεπάγεται τόσο πειθαρχικές κυρώσεις, όσο και κυρώσεις με τη μορφή προστίμων και παρακράτησης στην τακτική επιχορήγηση για τους ΟΤΑ.
Χρηματοδότηση ως ποσοστό δυναμικών πόρων
Θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών, στη βάση ποσοστών δυναμικών πόρων, όπως ήταν το πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης.
Ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί
Διασφάλιση πραγματικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Όλοι οι ΟΤΑ οφείλουν από το Νόμο να μην είναι ελλειμματικοί και να συντάσσουν και να εκτελούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Με τον Καλλικράτη, ο έλεγχος νομιμότητας του προϋπολογισμού περιλαμβάνει τον έλεγχο των εσόδων, ώστε να διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός είναι αξιόπιστα ισοσκελισμένος.
Δι@ύγεια στους ΟΤΑ
Υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αποφάσεων των ΟΤΑ στη Δι@ύγεια. Οι ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού, τα νομικά τους πρόσωπα και οι επιχειρήσεις τους έχουν την υποχρέωση να αναρτούν τις σχετικές αποφάσεις τους στο Πρόγραμμα Δι@ύγεια, από τις 15/03/2011. Οι αποφάσεις δεν εκτελούνται εάν δεν έχουν λάβει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης, που αποδίδεται με την καταχώρησή τους στους δικτυακούς τόπους του Δι@ύγεια. Η παράβαση της υποχρέωσης για καταχώρηση και ανάρτηση των αποφάσεων στο διαδίκτυο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Γάλλοι λιμπερτίνοι και Αμερικάνοι πουριτανοί


Η περιπέτεια του Στρως-Καν έχει βαθιές ρίζες. Μια ματιά στην εικόνα του δικαστηρίου τις επιβεβαίωνε. Το προφίλ του εισαγγελέα και το πρόσωπο της δικαστίνας ήταν μέσα στην Αμερικανική πουριτανική παράδοση – μου θύμισαν τον κλασικό πίνακα American Gothic του Grant Wood. 
Απέναντι στο κοσμοπολίτικο, επικούρειο, σχεδόν συβαριτικό πρόσωπο του Στρως Καν, δύο σφιγμένοι και αυστηροί εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Law and Order. Δεν καταδίκασαν μόνο τον κατηγορούμενο – στο πρόσωπό του εξευτέλισαν όλη την ευρωπαϊκή κουλτούρα της ανοχής και της ελευθεριότητος, της αναθεματισμένης permissiveness των Ευρωπαίων. Καταδίκασαν το “gay Paree” των twenties – εκεί που πήγαιναν οι Αμερικανοί εμιγκρέδες για να ξεσαλώσουν – αλλά και να δημιουργήσουν. (Τι έλεγε ο Όσκαρ Ουάλντ; «Οι καλοί Αμερικανοί, όταν πεθαίνουν, πάνε στο Παρίσι»).

Δεν αντιλέγω ότι οι πράξεις που φέρεται να διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι ειδεχθείς. Αυτές ήταν επαρκής λόγος για να τον δικάσουν και καταδικάσουν. Αλλά όχι για τον εξευτελισμό. Όχι για την πρωτοφανή σε Αμερικανικά δικαστήρια άδεια τηλεοπτικής μετάδοσης της διαδικασίας. Όχι για τις χειροπέδες.

Κάπου οι πουριτανοί ένοιωσαν απειλούμενοι από το ελευθέριο πνεύμα του Σαντ και των άλλων διάσημων λιμπερτίνων του 18ου αιώνα. Κι αποφάσισαν να το πολεμήσουν με όλα τους τα όπλα…

Πρόταση- αίτημα για τα οικονομικά του Δήμου και για τη ΔΕΗ από τη Δ.Κ. "Αναγέννηση"

Η Δημοτική Κίνηση "Αναγέννηση" κατέθεσε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Πρόταση- αίτημα ώστε να γίνει συζήτηση για τα οικονομικά του Δήμου και για τη ΔΕΗ.

Νέα δεδομένα στις υποθέσεις είναι ότι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας δεν έχει μπει σε καθεστώς επιτήρησης, όπως όλοι οι Δήμοι της περιφέρειας Πειραιά και επιπλέον για τα οικονομικά του Δήμου η Αναγέννηση με ανακοίνωση της τον προηγούμενο μήνα προειδοποιούσε για  σπατάλες και κακοδιαχείριση...


Το εργοστάσιο της ΔΕΗ, είναι θέμα τεράστιο για την περιοχή, έχει απασχολήσει όλα τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, κάποτε υπήρχε και πρωτόκολλο απομάκρυνσης του εργοστασίου που δεν υλοποιήθηκε ποτέ,
και επιπλέον ακούγεται ότι στο τεχνικό της πρόγραμμα η ΔΕΗ προτείνει  το κλείσιμο του εργοστασίου  με τη σημερινή του μορφή γιατί είναι οικονομικά ασύμφορο. (Υπάρχει και σχετική ενημέρωση στο site της ΔΕΗ, αλλά δε διακρίνεται καθαρά η πρόταση)
Τέλος θυμίζουμε ότι υπάρχει παλαιότερη ανακοίνωση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας που ενημερώνει ότι αντιπροσωπεία του Δήμου συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά δεν υπήρξε ενημέρωση για προτάσεις και επιμέρους θέματα που συζητήθηκαν.
Η πρόταση για συζήτηση θεμάτων (Οικονομικά, ΔΕΗ) κατά τον Δημοτικό Έλεγχο στην εικόνα παραπάνω  ... μέχρι στιγμής δεν υπήρξε αντίδραση από τη Δημοτική Αρχή!

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

"Σαλαμίνεια 2011" -Προκήρυξη εθελοντισμού


Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Σαλαμίνος- Ανάδειξης και Προβολής της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, πρόκειται να διοργανώσει τα "Σαλαμίνεια 2011" απο 22 εως 29 Σεπτεμβρίου και προκειμένου να συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο ενεργός πολίτης, προκηρύσσει την έναρξη εγγραφής εθελοντών, με σκοπό να πλαισιωθούν οι δραστηριότητες των Σαλαμινίων, ανάλογα με το χρόνο ή την ιδιότητα που έχουν.

Στόχος είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση "τα Σαλαμίνεια 2011 να αναβαθμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι οι Έλληνες γνωρίζουν πως να τιμούν και να αγωνίζονται για τη σωτηρία και την προστασία των ιστορικών χώρων και, κατ’ επέκταση, του Ευρωπαϊκού πολιτισμού".


Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Επιτέλους ... η νέα ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας!


 Κάλλιο αργά παρά ποτέ!
Μετά από πολλές περιπέτειες και αναβολές, ξεκίνησε δειλά-δειλά να ενημερώνεται η ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Η σελίδα βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.keratsini-drapetsona.gr/ 
με ένα τεράστιο λουλούδι, παπαρούνα πρέπει να είναι, να κυριαρχεί στην πρώτη σελίδα! Παράλληλα συνεχίζει να λειτουργεί η παλιά ιστοσελίδα του Δήμου Κερατσινίου στη διεύθυνση www.keratsini.gr
Στο “Δραπετσίνι” υπάρχει σχετικός σύνδεσμος στη δεξιά κάθετη στήλη που οδηγεί και στις δύο ιστοσελίδες.

Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η ιστοσελίδα, εάν εξαιρέσουμε το πάνω μέρος το οποίο είναι φανταχτερό, αλλά όχι λειτουργικό, και μάλλον δε χρειάζεται(κυλιόμενο μενού), δίνει πληροφόρηση και μπορείς με μια ματιά να εντοπίσεις θέματα που σε ενδιαφέρουν.
Η σελίδα δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει  φρέσκο περιεχόμενο, αλλά οι περισσότεροι σύνδεσμοι είναι ανενεργοί γι΄ αυτό δεν θα βιαστούμε για σχόλια και κριτική! Πάντως νομίζουμε ότι θέλει δουλειά για να γίνει λειτουργική. 
Καλό είναι βέβαια να ανακοινωθεί, εάν δεν έχει γίνει, πόσοι εργάστηκαν για τη δημιουργία της, τα χρήματα που δαπανήθηκαν, από ποιον θα γίνεται η συντήρηση, ποιος θα έχει τη γενική ευθύνη της  ενημέρωσης, πόσο θα στοιχίζει κ.λπ.! Καθαρές κουβέντες δηλαδή.

Το επόμενο στάδιο και το ουσιαστικότερο για να είναι η σελίδα πραγματικά χρήσιμη, είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Είναι αδιανόητο οποιαδήποτε ανακοίνωση να δημοσιεύεται σε οποιαδήποτε έντυπο ή blog και μετά από 3 μέρες να εμφανίζεται στον επίσημο δικτυακό τόπο του Δήμου. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται οι αντιδήμαρχοι διαφάνειας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να γίνει σημείο αναφοράς η ιστοσελίδα πρέπει ότι επίσημο αφορά το Δήμο να βλέπει το φως της δημοσιότητας από εκεί. 
Επειδή διακρίνουμε μια τάση προς το glamorous!!! και χωρίς διάθεση να ακυρώσουμε τη προσπάθεια των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέμα νομίζουμε ότι πρέπει να κυριαρχεί στη σκέψη τους  ότι πρόκειται για τον επίσημο δικτυακό τόπο ενός φορέα!
...άντε καλοτάξιδη!