Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Δύσκολη βραδιά στο Δημοτικό Συμβούλιο...


Δύσκολη βραδιά  στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας! 
Η αίθουσα από νωρίς ήταν κατάμεστη από εκπαιδευτικούς και γονείς που βρέθηκαν εκεί για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, τα λίγα χρήματα που προορίζονται για τα σχολεία. Τα χρήματα αυτά μέχρι και σήμερα από αστοχίες, κακούς χειρισμούς και κακή εκτίμησης των δυσκολιών από τη Δημοτική αρχή, δεν έχουν δοθεί στα σχολεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα σε οριακό σημείο.

Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά με πολλές εντάσεις και υπήρχε διάχυτη καχυποψία σε ό,τι έλεγαν οι άνθρωποι της διοίκησης. Αρχικά η συνεδρίαση διακόπηκε και ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί την Τετάρτη μετά από τηλεφώνημα ...για βόμβα!. Οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν έντονα και τελικά η συνεδρίαση συνεχίστηκε, μετά από κάποιο έλεγχο.
Μίλησαν πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς, ανέδειξαν το πρόβλημα και τις προεκτάσεις του και καταλόγισαν σοβαρές ευθύνες και παραλείψεις στη δημοτική αρχή για τις ολιγωρίες, τα λάθη και τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Τελικά μετά από 4 ώρες διαβουλεύσεων, υπήρξε σημείο προσέγγισης και διαπιστώθηκε ότι για την υποχρηματοδότηση της παιδείας φταίει κυρίως η κυβέρνηση. Επιπλέον τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι η ευθύνη για την αδυναμία να αποδοθούν στα σχολεία έστω και αυτά τα ελάχιστα χρήματα που έχουν δοθεί για τα σχολεία,  βαραίνει εκτός από την κυβέρνηση που με την ψήφιση του «Καλλικράτη» οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια παιδεία- και τη Δημοτική Αρχή που δεν έχει ακόμη κατορθώσει να θέσει σε λειτουργία τις σχολικές επιτροπές.
Στο τέλος η Δημοτική αρχή προσχώρησε στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και της αντιπολίτευσης. 
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αποφασίστηκε ομόφωνα να δοθούν όλα τα χρήματα στα σχολεία με αντικειμενικά κριτήρια. Ουσιαστικά υιοθετήθηκε πλήρως η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία προέβλεπε ένα μικρό οδηγό για να αρθεί το αδιέξοδο.

Η απορία όλων βέβαια ήταν, γιατί έπρεπε να γίνουν όλα αυτά; Γιατί για ένα τόσο απλό θέμα έπρεπε να υπάρξει αυτή η κινητοποίηση;  Γιατί έπρεπε τα σχολεία επί δύο μήνες να μείνουν χωρίς τη δυνατότητα να διαχειριστούν την καθημερινότητα τους; Γιατί έπρεπε τόσοι άνθρωποι να αναλώσουν πολλές ώρες για να πείσουν τη δημοτική αρχή για τα αυτονόητα;  Δηλαδή για αυτά που η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να πράττει, ως ελάχιστη υποχρέωση για τη μόρφωση των παιδιών του Δήμου.

Τέλος πάντων όλα καλά! Ελπίζουμε αύριο να είναι μια άλλη μέρα. Μια μέρα που θα εκλείψουν οι αγκυλώσεις και η αναποφασιστικότητα. Μια μέρα που η δημοτική αρχή θα σταθεί πραγματικά δίπλα στα σχολεία, στους μαθητές, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Μια μέρα που η δημοτική αρχή θα δείξει συνέπεια, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και θα δώσει λύσεις οριστικές και βιώσιμες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν την  τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία της περιοχής μαςΊδωμεν!